Alergia czy nietolerancje pokarmowe a może problem z histaminą...

 

Jakie są najczęstsze przyczyny i objawy nietolerancji pokarmowych?


Nietolerancje pokarmowe bardzo często występują u osób zmagających się chorobami jelit i charakteryzują się działaniem z opóźnieniem, w związku z tym ich wykrycie jest często utrudnione. Problem nietolerancji pokarmowych bardzo często idzie w parze ze stanami zapalnymi oraz reakcjami krzyżowymi.

W przypadku pojawieniu się objawów niepożądanych po spożyciu pokarmu, możemy mieć do czynienia z: alergią, nietolerancją lub nadwrażliwością niealergiczną.

Nietolerancja a alergia pokarmowa

O nietolerancji pokarmowej mówimy w przypadku braku konkretnego enzymu w przewodzie pokarmowym, który jest odpowiedzialny za dalszy metabolizm/reakcje danego składnika. Inaczej jest w przypadku alergii, kiedy zaangażowany jest układ immunologiczny.

W przypadku nietolerancji pokarmowych ogromne znaczenie ma prawidłowa ilość i jakość snu, nawodnienie organizmu, regeneracja, dbanie o stan jelit, często probiotykoterapia oraz unikanie czynników stresogennych.

Do najczęstszych przyczyn nietolerancji pokarmowych należą:

1. Stres

2. Dysbioza jelitowa

3. Stany zapalne w organizmie

4. Zakażenia, w tym pasożytnicze i pierwotniakowe (bakteryjne)

5. nadmiar histaminy (jest ona mediatorem stanów zapalnych i często jej nadmiar w organizmie ma podłoże pasożytnicze

Diagnostyka nietolerancji pokarmowych

Badania w kierunku występowania nietolerancji pokarmowych są ważnym etapem służącym poprawie stanu zdrowia i samopoczucia. W przypadku ich stwierdzenia, z diety należy wyeliminować pod okiem lekarza i dietetyka wszystkie produkty zawierające składnik, którego nasz organizm nie toleruje.

Jednocześnie należy pamiętać, aby wykonywać badania, które są uznawane za miarodajne, ponieważ nieuzasadnione eliminacje zwiększają ryzyko niedoborów pokarmowych, a ilość ograniczeń może wpłynąć negatywnie na nasze zdrowie.

Wraz z rosnącym zainteresowaniem, wzrosła również ilość usług oferujących rozmaite testy w kierunku diagnostyki nietolerancji pokarmowych.

Do miarodajnych testów na nietolerancje pokarmowe zaliczamy:

1. Testy oddechowe

2. Specyficzne badania z krwi mierzące m.in. aktywność specyficznych enzymów

3. Test prowokacji i eliminacji składników pokarmowych.

Nietolerancja laktozy – objawy

Najczęstsze objawy, które świadczą, że organizm nieprawidłowo reaguje na laktozę:

1. Biegunka

2. Wzdęcia

3. Bóle brzucha

4. Nadmierne gazy

Jeżeli objawy te występują po spożyciu produktów zawierających laktozę, a po ich odstawieniu objawy ustępują, świadczyć to może o prawdopodobieństwu nietolerancji laktozy.

Celem weryfikacji czy występuje nietolerancja na laktozę należy wykonać wodorowy test oddechowy z laktozą.

Nietolerancja glutenu – objawy

Najczęstsze objawy, które świadczą, że organizm nieprawidłowo reaguje na gluten:

1. Przewlekłe zmęczenie

2. Wahania nastroju

3. Migreny

4. Problemy z pamięcią

5. Problemy ze skupieniem

6. Wzdęcia, biegunki, zaparcia, skurcze i bóle brzucha

7. Bóle w stawach

8 Bóle w mięśniach

 Celem zweryfikowania negatywnej reakcji organizmu na spożycie glutenu należy wykonać badania w kierunku alergii/nietolerancji na gluten oraz tzw. prowokację.

Prowokacja polega na eliminacji wszystkich źródeł glutenu na minimum 3 tygodnie.

Kolejnym krokiem jest wprowadzenie małych ilości produktów zawierających gluten i obserwacja samopoczucia i objawów.

W przypadku powrotu dolegliwości po włączeniu glutenu, najczęściej oznacza to niekorzystny jego wpływ na organizm.

Kolejnym krokiem powinna być weryfikacja i zbadanie czy nie występuje celiakia lub alergia na gluten.

Dużym błędem jest wyeliminowanie z diety glutenu na własną rękę przed wykonaniem dokładnych badań diagnostycznych. Takie zachowanie może zamazać faktyczny stan choroby.

 Należy pamiętać, aby pełną diagnostykę wykonywać pod okiem lekarza i dietetyka klinicznego.


Baza wiedzy:

Strona 1

Strona 2

Strona 3



Strona 7

Strona 8

Strona 9

Strona 10

Strona 11

Strona 12


Badania Alab 1

Badania Alab 2


Wspomaganie suplementacją:

  • wit. B6, wit. C
  • miedź, cynk, mangan,
  • probiotyki  Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium breve.
  • maslan sodu
  • kofaktor do przemiany histaminy w wątrobie i jej przekształcenie w nieszkodliwą formę:  SAMe, czyli S-adenozylo-L-metionina. ????
  • kwerycyna - naturalne obniżanie poziomu histaminy
  • uwaga na stres!!!
  • mangan ma związek z IgA. Niedobór manganu przyczyną nieszczelności jelit. Niskie IgA słaba odporność na infekcje.
  • Suplement   Depyrrol (niedostępny w Polsce)













                Komentarze

                Formularz kontaktowy

                Nazwa

                E-mail *

                Wiadomość *

                Popularne posty