Podczas obierania orzechów włoskich i orzeszków piniowych nie należy wyrzucać łupiny: podobnie jak jądra zawiera wiele przydatnych substancji. Powłoka jest od dawna używana do przygotowywania nalewek leczniczych i do picia. Rozważymy najbardziej udane przepisy, a także prawidłowe stosowanie nalewek do celów leczniczych.

Łuska orzecha włoskiego zawiera:
  • garbniki (garbniki);
  • jod;
  • sterydy;
  • witaminy A, E, C, P;
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Taniny są skutecznym antidotum. Pomagają w detoksykacji organizmu w przypadku zatrucia pokarmowego. Środki zawierające garbniki mają działanie antyseptyczne, dlatego warto je przyjmować w procesach zapalnych. Taniny wspomagają wchłanianie witaminy C.

Jod jest niezbędny dla tarczycy, wzmaga aktywność umysłową. Sterydy normalizują tło hormonalne, pozytywnie wpływają na potencję u mężczyzn, poprawiają wchłanianie wapnia.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Witaminy C, E i P wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, witamina A pobudza przemianę materii.

PRZEPIS NA LECZNICZĄ NALEWKĘ Z ŁUPIN ORZECHA WŁOSKIEGO
Przygotowaniae

Zmiażdżyć trochę łupinkę orzecha młotkiem i przelać do szklanego słoika razem z membranami.
Napełnij muszlę wódką, alkoholem rozcieńczonym do 45 stopni lub wysokiej jakości bimbru podwójnej destylacji. Poziom cieczy powinien znajdować się 2-3 cm powyżej poziomu surowców stałych.
Umieść naczynie w ciemnym miejscu.
Okres infuzji wynosi 2 miesiące, raz w tygodniu wstrząsa się słoik nalewki.
Odcedź gotową nalewkę przez 3-4 warstwy gazy.
Napój ma brązowy kolor i przyjemny koniakowy smak (dzięki taninom), goryczka alkoholu jest wygładzona. Aby smak był jeszcze bardziej miękki, do nalewki można dodać cukier lub miód.

ZASTOSOWANIE NALEWKI
Lecznicza nalewka z orzechów jest przyjmowana w:
  • nadmierna nerwowość, bezsenność, niemożność koncentracji;
  • nocne poty;
  • procesy zapalne, w szczególności zapalenie spojówek;
  • ARI;
  • zatrucie pokarmowe, biegunka;
  • choroby robakowate;
  • ból stawów i kręgosłupa;
  • nadciśnienie;
  • cukrzyca;
  • zapalenie trzustki;
  • zapalenie jelita grubego;
  • nadmiar cholesterolu;
  • osłabione naczynia;
  • zaburzenia hormonalne;
  • choroby układu moczowo-płciowego u mężczyzn;
  • mięśniak macicy, włókniak, torbiele jajników, erozja szyjki macicy;
  • osłabiona odporność.
Nalewka z łupin orzecha rozrzedza krew, zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi i spowalnia wzrost guzów.

W przypadku zatrucia pokarmowego, biegunki, wzdęć należy natychmiast wypić 30-50 g nalewki, można zjeść przekąskę nie wcześniej niż po 30-40 minutach. W razie potrzeby lek powtarza się po 5-6 godzinach.

Aby leczyć bezsenność w nocy, co najmniej 2 godziny po jedzeniu, wypij szklankę ciepłego mleka lub herbaty, do której dodaje się łyżeczkę nalewki. Przy masie ciała powyżej 60 kg dawkę nalewki zwiększa się do 2 łyżeczek. Kurs trwa 1 miesiąc, po czym wymagana jest tygodniowa przerwa. Do mleka można dodawać miód, do herbaty – konfiturę malinową, kwiat lipy czy miętę. Ten środek pomaga również w nerwicach. W przypadku ciągłego stresu można dodatkowo wziąć łyżeczkę nalewki rano, 30-40 minut przed śniadaniem.

W przypadku cukrzycy, zapalenia trzustki, zapalenia okrężnicy, nadciśnienia nalewkę przyjmuje się 3 razy dziennie, 10 kropli na pół godziny przed posiłkiem (lek rozpuszcza się w niewielkiej ilości wody). Kurs trwa 21 dni, przerwa między kursami to tydzień. Przeprowadź 3 kursy z rzędu, po czym robią sobie przerwę na 2-3 tygodnie.

W przypadku mięśniaka, włókniaka, erozji szyjki macicy weź 15 kropli nalewki 3 razy dziennie na pół godziny przed posiłkiem, popijając wodą. Kurs trwa 2 miesiące, przerwa między kursami to tydzień. Dodatkowo zaleca się podlewanie wywarem z łupin orzecha włoskiego: 100 g łupiny wlewa się do 150 ml wody, doprowadza do wrzenia i gotuje przez 5 minut. Do podmywania wywar rozcieńcza się przegotowaną wodą w stosunku 1:10.

W przypadku innych chorób nalewkę z łupin orzecha włoskiego przyjmuje się w łyżeczce 3 razy dziennie na pół godziny przed posiłkiem. Jeśli bolą stawy, lek stosuje się wewnętrznie i zewnętrznie, nacierając bolące miejsca i robiąc okłady na noc.





Źródło: https://pl.healthy-food-near-me.com


  

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Popularne posty