Podczas obierania orzechów włoskich i orzeszków piniowych nie należy wyrzucać łupiny: podobnie jak jądra zawiera wiele przydatnych substancji. Powłoka jest od dawna używana do przygotowywania nalewek leczniczych i do picia. Rozważymy najbardziej udane przepisy, a także prawidłowe stosowanie nalewek do celów leczniczych.
Łuska orzecha włoskiego zawiera:
- garbniki (garbniki);
- jod;
- sterydy;
- witaminy A, E, C, P;
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Taniny są skutecznym antidotum. Pomagają w detoksykacji organizmu w przypadku zatrucia pokarmowego. Środki zawierające garbniki mają działanie antyseptyczne, dlatego warto je przyjmować w procesach zapalnych. Taniny wspomagają wchłanianie witaminy C.
Jod jest niezbędny dla tarczycy, wzmaga aktywność umysłową. Sterydy normalizują tło hormonalne, pozytywnie wpływają na potencję u mężczyzn, poprawiają wchłanianie wapnia.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Witaminy C, E i P wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, witamina A pobudza przemianę materii.
PRZEPIS NA LECZNICZĄ NALEWKĘ Z ŁUPIN ORZECHA WŁOSKIEGO
Przygotowaniae
Zmiażdżyć trochę łupinkę orzecha młotkiem i przelać do szklanego słoika razem z membranami.
Napełnij muszlę wódką, alkoholem rozcieńczonym do 45 stopni lub wysokiej jakości bimbru podwójnej destylacji. Poziom cieczy powinien znajdować się 2-3 cm powyżej poziomu surowców stałych.
Umieść naczynie w ciemnym miejscu.
Okres infuzji wynosi 2 miesiące, raz w tygodniu wstrząsa się słoik nalewki.
Odcedź gotową nalewkę przez 3-4 warstwy gazy.
Napój ma brązowy kolor i przyjemny koniakowy smak (dzięki taninom), goryczka alkoholu jest wygładzona. Aby smak był jeszcze bardziej miękki, do nalewki można dodać cukier lub miód.
ZASTOSOWANIE NALEWKI
Lecznicza nalewka z orzechów jest przyjmowana w:
- nadmierna nerwowość, bezsenność, niemożność koncentracji;
- nocne poty;
- procesy zapalne, w szczególności zapalenie spojówek;
- ARI;
- zatrucie pokarmowe, biegunka;
- choroby robakowate;
- ból stawów i kręgosłupa;
- nadciśnienie;
- cukrzyca;
- zapalenie trzustki;
- zapalenie jelita grubego;
- nadmiar cholesterolu;
- osłabione naczynia;
- zaburzenia hormonalne;
- choroby układu moczowo-płciowego u mężczyzn;
- mięśniak macicy, włókniak, torbiele jajników, erozja szyjki macicy;
- osłabiona odporność.
Nalewka z łupin orzecha rozrzedza krew, zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi i spowalnia wzrost guzów.
W przypadku zatrucia pokarmowego, biegunki, wzdęć należy natychmiast wypić 30-50 g nalewki, można zjeść przekąskę nie wcześniej niż po 30-40 minutach. W razie potrzeby lek powtarza się po 5-6 godzinach.
Aby leczyć bezsenność w nocy, co najmniej 2 godziny po jedzeniu, wypij szklankę ciepłego mleka lub herbaty, do której dodaje się łyżeczkę nalewki. Przy masie ciała powyżej 60 kg dawkę nalewki zwiększa się do 2 łyżeczek. Kurs trwa 1 miesiąc, po czym wymagana jest tygodniowa przerwa. Do mleka można dodawać miód, do herbaty – konfiturę malinową, kwiat lipy czy miętę. Ten środek pomaga również w nerwicach. W przypadku ciągłego stresu można dodatkowo wziąć łyżeczkę nalewki rano, 30-40 minut przed śniadaniem.
W przypadku cukrzycy, zapalenia trzustki, zapalenia okrężnicy, nadciśnienia nalewkę przyjmuje się 3 razy dziennie, 10 kropli na pół godziny przed posiłkiem (lek rozpuszcza się w niewielkiej ilości wody). Kurs trwa 21 dni, przerwa między kursami to tydzień. Przeprowadź 3 kursy z rzędu, po czym robią sobie przerwę na 2-3 tygodnie.
W przypadku mięśniaka, włókniaka, erozji szyjki macicy weź 15 kropli nalewki 3 razy dziennie na pół godziny przed posiłkiem, popijając wodą. Kurs trwa 2 miesiące, przerwa między kursami to tydzień. Dodatkowo zaleca się podlewanie wywarem z łupin orzecha włoskiego: 100 g łupiny wlewa się do 150 ml wody, doprowadza do wrzenia i gotuje przez 5 minut. Do podmywania wywar rozcieńcza się przegotowaną wodą w stosunku 1:10.
W przypadku innych chorób nalewkę z łupin orzecha włoskiego przyjmuje się w łyżeczce 3 razy dziennie na pół godziny przed posiłkiem. Jeśli bolą stawy, lek stosuje się wewnętrznie i zewnętrznie, nacierając bolące miejsca i robiąc okłady na noc.
Źródło: https://pl.healthy-food-near-me.com
Komentarze
Prześlij komentarz