ciekawostki o witaminie k2
- Brak witaminy K2 może prowadzić do wystąpienia krwawień (np. z dziąseł), problemów z gojeniem się ran, trudności w mineralizacji kości (co objawia się ich łamaniem). Poza tym niedobór witaminy K2 może doprowadzić do zwapnienia tętnic, a w konsekwencji do nadciśnienia, zatorów i zawałów.
- Istnieją doniesienia, że witamina K2 ogranicza reakcję alergiczną w organizmie, dzięki czemu może ograniczać ryzyko rozwoju astmy oskrzelowej.
- „Ważną rzeczą, o której należy wspomnieć, jeśli chodzi o ser (ponieważ staje się to obszarem zamieszania), [jest to, że] ponieważ ser jest formą witaminy K2 pochodzącą z bakterii, tak naprawdę nie ma znaczenia, czy ser pochodzi z trawy – karmione mlekiem. „Byłoby miło, ale to nie mleko, które trafiło do sera, tworzy K2. To bakterie wytwarzają ser, co oznacza, że nie ma znaczenia, czy importujesz ser brie z Francji, czy kupujesz go w kraju. Ser brie, bakterie, które wytwarzają ser brie, wytwarzają witaminę K2”
- Witamina K ma wpływ na układ hormonalny, a dokładniej – na wydzielanie insuliny. Utrzymanie prawidłowego poziomu tej witaminy wpływa na zmniejszenie insulinooporności i rozwoju cukrzycy
- Gdzie występuje witamina K2? Produkty z witaminą K2 to w pierwszej kolejności pokarmy pochodzenia zwierzęcego – sery, jogurty i inne przetwory mleczne wytwarzane na drodze fermentacji. Także masło i niektóre podroby są źródłem witaminy K2. Wśród orientalnych potraw na szczególną uwagę zasługuje nattō, czyli chińskie danie z fermentowanych nasion soi, wyjątkowo bogate w menachinon.
Komentarze
Prześlij komentarz