GRYCZANE GALETTE ZE ŚLIWKAMI

 


SKŁADNIKI
  • 210 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
  • 180 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki erytrolu (lub cukru pudru)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka skrobi z tapioki lub ziemniaczanej
  • 600-800 g słodkich śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
PRZYGOTOWANIE

Mąkę gryczaną wymieszaj z erytrolem oraz solą. Posiekaj doń masło i wbij żółtko. Zagnieć szybko ciasto (jak tradycyjne kruche). Uformuj kulę i wstaw na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozwałkuj na duży okrąg. W odległości 5 cm od brzegu posyp wierzch skrobią i ułóż połówki śliwek, następnie boki zagnij do środka. Śliwki posyp z wierzchu cynamonem.
Ciasto wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz ok. 35-40 minut. Odstaw do częściowego wystudzenia, a następnie wierzch polej miodem. Pokrój na kawałki i podawaj.


Źródło: www.food2.pl



Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Popularne posty