GRYCZANE GALETTE ZE ŚLIWKAMI
SKŁADNIKI
- 210 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
- 180 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki erytrolu (lub cukru pudru)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka skrobi z tapioki lub ziemniaczanej
- 600-800 g słodkich śliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
PRZYGOTOWANIE
Mąkę gryczaną wymieszaj z erytrolem oraz solą. Posiekaj doń masło i wbij żółtko. Zagnieć szybko ciasto (jak tradycyjne kruche). Uformuj kulę i wstaw na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozwałkuj na duży okrąg. W odległości 5 cm od brzegu posyp wierzch skrobią i ułóż połówki śliwek, następnie boki zagnij do środka. Śliwki posyp z wierzchu cynamonem.
Ciasto wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz ok. 35-40 minut. Odstaw do częściowego wystudzenia, a następnie wierzch polej miodem. Pokrój na kawałki i podawaj.
Źródło: www.food2.pl











Komentarze
Prześlij komentarz