Diagnostyka choroby trzewnej - badania serologiczne i biopsja błony śluzowej jelita cienkiego
Choroba trzewna
- co to jest, jakie są jej przyczyny?
Choroba trzewna,
czyli celiakia lub nietolerancja glutenu, jest schorzeniem
bardzo często dotykającym Polaków - częstość jego występowania szacowana jest
na 1:100 osób, prawidłowo diagnozowana jest jednak tylko niewielka część
wszystkich przypadków. Związane jest to w dużej mierze z bardzo
niespecyficznymi objawami pojawiającymi się w przebiegu tego schorzenia.
Choroba trzewna
oznacza trwałą nietolerancję glutenu, który jestem białkiem roślinnym
zawartym w ziarnach wielu rodzajów zbóż, na przykład pszenicy, żyta, owsa czy
jęczmienia. W przypadku osób cierpiących na chorobę trzewną, gluten powoduje
zanikanie kosmków jelitowych - są to struktury rozmieszczone na powierzchni
błony śluzowej jelita cienkiego, odpowiedzialne za procesy wchłaniania
składników pokarmowych. Zanikanie kosmków jelita cienkiego skutkuje zaburzeniem
procesów wchłaniania, co z kolei powoduje występowanie różnorodnych objawów
klinicznych.
Przyczyny
rozwoju choroby trzewnej nie zostały jeszcze dokładnie poznane, wymienia się
wśród nich predyspozycje genetyczne, immunologiczne czy środowiskowe.
Specjaliści wskazują, że zasadnicze znaczenie w powstawaniu choroby trzewnej ma
czynnik genetyczny, jednak bodźcem do ujawnienia się tego schorzenia mogą być
takie czynniki jak na przykład infekcje, przewlekły stres czy zmiany hormonalne
wywołane okresem dojrzewania, ciążą czy menopauzą. Choroba trzewna może pojawić
się w dowolnym wieku - często wykrywa się ją u małych dzieci, młodzieży, jak i
osób dorosłych. U kobiet występuje dwa razy częściej niż u mężczyzn.
Nietolerancja
glutenu - objawy
Wyróżnia się
pełnoobjawową, skąpoobjawową oraz utajoną postać choroby trzewnej - w
zależności od rodzaju, u chorego występują inne symptomy. Postać pełnoobjawowa celiakii to
klasyczna postać choroby, jest ona najłatwiejsza do zdiagnozowania. W jej
przebiegu pojawiają się takie dolegliwości jak utrata wagi, wzdęcia, zaparcia, biegunki, bóle
brzucha czy zaburzenia rozwojowe (niski wzrost, nadpobudliwość)
w przypadku dzieci.
Zdecydowanie
częściej mamy jednak do czynienia z chorobą trzewną skąpoobjawową, której
diagnostyka jest znacznie trudniejsza z powodu występowania niespecyficznych
dolegliwości. Wśród nich wymienia się niedokrwistość, zmiany skórne,
podwyższony poziom cholesterolu, bóle kości, bóle stawów, stany depresyjne,
zanik szkliwa zębowego, zaburzenia płodności czy zaburzenia cyklu menstruacyjnego.
Utajona postać
choroby trzewnej polega na obecności we krwi przeciwciał dla niej
charakterystycznych, podczas gdy obraz jelita cienkiego jest prawidłowy i nie
występują żadne objawy schorzenia. Postać utajona w wielu przypadkach
przekształca się w postać skąpoobjawową lub pełnoobjawową w miarę upływu czasu.
Diagnostyka
choroby trzewnej - badania serologiczne i biopsja błony śluzowej jelita
cienkiego
W dzisiejszych
czasach istnieje kilka rodzajów badań pozwalających na wykrycie choroby trzewnej -
do najważniejszych zalicza się testy serologiczne, biopsję kosmków jelitowych
oraz badanie genetyczne. W przypadku tych dwóch pierwszych badań ogromne
znaczenie ma niestosowanie diety bezglutenowej przed ich wykonaniem, ponieważ
zaburzy to prawidłowe rozpoznanie.
W diagnostyce choroby trzewnej najpowszechniej
stosowanie są badania serologiczne, polegające na pomiarze poziomu przeciwciał
specyficznych dla tego schorzenia. Są to przeciwciała anty-tTG (przeciwko transglutaminazie
tkankowej), EmA (przeciwko endomyzjum), DGP (przeciwko deamidowanej
gliadynie), ARA (przeciwko retikulinie) oraz AGA (przeciwko gliadynie). Wyniki
oceny poziomu przeciwciał tTg, EmA oraz DGP cechują się wysoką swoistością i
czułością, przez co wykazują dużą diagnostyczną wartość. W przypadku pomiaru
stężenia przeciwciał ARA i AGA wartość diagnostyczna jest mniejsza, obecnie
więc nie jest on zalecany w wykrywaniu choroby trzewnej. Obecność
charakterystycznych dla niej przeciwciał potwierdza występowanie choroby prawie
jednoznacznie, brak tych przeciwciał jej natomiast nie wyklucza, ponieważ część
pacjentów nie produkuje ich w ogóle.
Kluczowym
badaniem w wykrywaniu choroby trzewnej jest biopsja błony śluzowej jelita
cienkiego, która pozwala na określenie stopnia zaniku kosmków jelitowych. Aby
biopsja mogła zostać przeprowadzona prawidłowo, konieczne jest pobranie co
najmniej 4 niewielkich fragmentów błony śluzowej. Fragmenty te są następnie
badane mikroskopowo, oceniana jest obecność trzech zmian charakterystycznych
dla choroby trzewnej - te zmiany to zanik kosmków jelitowych, przerost krypt
jelitowych i nadmierna ilość limfocytów śródnabłonkowych. Pobrane podczas
biopsji fragmenty oceniane są wg zmodyfikowanej skali Marsha, która przedstawia
się następująco:
- typ 0 - prawidłowa błona
śluzowa jelita cienkiego, nie ma żadnych zmian morfologicznych,
- typ 1 - typ naciekowy,
prawidłowa budowa kosmków jelitowych i krypt jelitowych, obecny obfity
naciek limfocytów śródnabłonkowych,
- typ 2 - typ rozrostowy,
obecny przerost krypt jelitowych i naciek limfocytów śródnabłonkowych,
- typ 3 - typ destrukcyjny,
obecny jest przerost krypt jelitowych i naciek limfocytów, ponadto
stwierdza się też zanik kosmków jelitowych (zanik łagodny - typ 3a, zanik
znaczny - typ3b i zanik całkowity - typ 3c),
- typ 4 - typ
hipoplastyczno-zanikowy, prawidłowa budowa krypt jelitowych i prawidłowa
liczba limfocytów, występuje natomiast zanik całkowity kosmków jelita
cienkiego.
Dla choroby
trzewnej charakterystyczny jest typ 2 (świadczy on jednak, że schorzenie nie
rozwinęło się jeszcze w pełni) i typ 3 w skali Marsha.
Badanie
genetyczne w kierunku choroby trzewnej
Bardzo ważnym
badaniem w diagnostyce choroby trzewnej jest także badanie genetyczne. Ten test
na nietolerancję glutenu polega na laboratoryjnej analizie DNA osoby badanej w
celu sprawdzenia, czy obecne są w nim charakterystyczne dla choroby trzewnej
warianty genetyczne HLA-DQ2 i HLA-DQ8. Warianty te znajdują się w materiale
genetycznym 96% chorych, ich brak więc pozwala na wykluczenie schorzenia z
prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością. U ok. 30% osób z genami
celiakii nie występują natomiast żadne objawy choroby.
Wykonanie testu genetycznego jest bardzo proste, niezbędny do analizy DNA pozyskiwany jest zazwyczaj z niewielkiej ilości krwi lub śliny pacjenta - obecnie takie testy można przeprowadzić nawet nie wychodząc z domu.
Badanie wykonuje
się tylko raz w ciągu życia, gdyż nasz materiał genetyczny nie zmienia się
(wynik testu obowiązuje już zawsze). Ponadto, nie ma żadnych przeciwwskazań do
zrobienia testu - jest on niezależny od obecnego stanu zdrowia pacjenta.
Testy genetyczne pod kątem choroby trzewnej przeznaczone
są przede wszystkim dla osób, u których podejrzewa się jej występowanie, a
wyniki badań serologicznych nie są jednoznaczne. Testy na nietolerancję
pokarmową zalecane są również dla osób z grupy ryzyka zachorowania - zalicza
się do nich krewnych osób z już zdiagnozowaną chorobą czy pacjentów cierpiących
na cukrzycę typu 1-go, zespół Turnera czy zespół Downa (choroba trzewna często
rozwija się w ich przebiegu). Test genetyczny jest także świetnym rozwiązaniem
dla takich osób, które przeszły na dietę bezglutenową bez wykonania biopsji
błony śluzowej jelita cienkiego czy testów serologicznych.
Komentarze
Prześlij komentarz