Histamina – mediator o wielu obliczach. Wsparcie naturalne metabolizmu histaminy..
Niedostępy w Polsce
....
Mikroelementami wspierającymi aktywność DAO są miedź, cynk, mangan, magnez i siarka [11]. Natomiast wapń i cynk stabilizują aktywność komórek tucznych, czyli głównego magazynu histaminy w organizmie [11]. Dodatkowo u pacjentów z obniżoną tolerancją histaminy istotne jest uszczelnienie bariery jelitowej i obniżenie stanu zapalnego, w tym celu warto wzbogacić dietę o kurkuminę, kadzidłowiec, mirrę i przebadane szczepy probiotyczne.
Artykuł z FoodForum Anna Basińska , Mirosława Gałęcka
Histamina jest aminą biogenną, pełniącą wiele funkcji w organizmie człowieka. Receptory dla histaminy H1-H4 posiadają komórki nerwowe, limfatyczne, komórki mięśni gładkich w naczyniach, macicy i w mięśniach serca. Histamina jest neuroprzekaźnikiem i głównym czynnikiem wyzwalającym wstrząsu anafilaktycznego. Problem nietolerancji histaminy dotyczy ok. 1% populacji, w większości są to kobiety. Warto pamiętać, że poza dietą ubogohistaminową należy sprawdzić stosowane leki oraz zastosować wspierającą terapię (cynk, probiotyki, witamina C i witamina B6).
Wprowadzenie
Histamina należy do grupy amin biogennych, niezbędnych w organizmie człowieka. Mimo że histamina występuje w organizmie w niewielkich ilościach, jej znaczenie w wielu procesach fizjologicznych jest bardzo istotne.
Organizm wytwarza histaminę, na drodze dekarboksylacji, z histydyny, aminokwasu egzogennego występującego w większości białek. Może też powstawać z aminokwasów aromatycznych. Jednocześnie histaminę przyjmujemy w pokarmach. Niektóre substancje mogą nasilać wydzielanie histaminy lub zmniejszyć aktywność enzymu ją rozkładającego. Histamina powstaje w różnych tkankach lub jest wychwytywana z krwiobiegu, a następnie magazynowana w komórkach. Głównym magazynem histaminy w organizmie człowieka są komórki tuczne oraz komórki zasadochłonne (bazofile), a w mniejszych ilościach również w makrofagach, płytkach krwi i limfocytach.
Mimo że histamina występuje w organizmie w niewielkich ilościach, jej znaczenie w organizmie ludzkim jest bardzo istotne. Jest uwalniana z komórek przy udziale wielu czynników w związku z jej rolą w organizmie [1, 2].
Rola i różne oblicza histaminy
Histamina pełni wiele funkcji w organizmie, jest neuroprzekaźnikiem, ma wpływ na układ endokrynologiczny i immunologiczny. Najważniejszą funkcją, jaką pełni histamina w naszym organizmie, jest funkcja ochronna. Histamina odpowiada za wzrost tempa gojenia się ran, różnicowanie i podział komórek, np. tkanki łącznej, oraz jest istotna dla prawidłowego rozwoju płodu. Co więcej, korzystnie wpływa na napięcie mięśni gładkich, w oskrzelach, żołądku, jelitach i macicy oraz bierze udział w wydzielaniu hormonalnym przedniego płata przysadki czy pobudzaniu wydzielania soku żołądkowego [1, 2, 4].
Z drugiej strony, histamina jest głównym mediatorem reakcji alergicznych, w tym anafilaksji związanej z alergią IgE-zależną. Uwalnia się przy degranulacji komórek tucznych, czyli ziarnistości, z komórek biorących udział w zwalczaniu alergenów. Sygnałem aktywującym jest połączenie się receptorów komórek tucznych z kompleksem przeciwciało IgE i antygen. Uwolnienie dużej ilości histaminy powoduje rozszerzenie naczyń i zwiększenie przepuszczalności ich ścian, woda przedostaje się do osocza i przestrzeni okołonaczyniowej, co powoduje zaczerwienienie skóry i obrzęk. Następnie rozwija się stan zapalny w celu zwalczenia alergenu lub patogenu. Histamina jest też wydzielania niezależnie od IgE pod wpływem niektórych cytokin, np. IL-3, IL-33, toksyn, ligandów TLR (patogenów, np. bakteryjnych) oraz innych czynników fizycznych i chemicznych, np. alkoholu czy leków [3, 4].
Histamina wiąże się ze swoistymi receptorami (H1-H4) w wielu tkankach. Receptory H1 zlokalizowane są w naczyniach krwionośnych, mięśniach gładkich, sercu, w układzie oddechowym, w limfocytach i komórkach dendrytycznych, hepatocytach oraz w ośrodkowym układzie nerwowym. Jego pobudzenie wywołuje skurcz mięśni, rozszerzenie naczyń i zwiększenie ich przepuszczalności oraz wydzielanie śluzu. Odpowiada za efekt alergiczny, czyli swędzenie, ból, stan zapalny, skurcze mięśni oskrzeli i regulację temperatury ciała. Pobudzenie H1R wspiera różnicowanie limfocytów Th1, natomiast H2R hamuje proliferację limfocytów Th1 i Th2 oraz wspomaga ekspansję limfocytów regulatorowych [5]. Receptory H2 znajdują się na powierzchni komórek w żołądku, sercu, macicy. Odpowiada za przyspieszenie bicia serca, wydzielanie soków żołądkowych i śluzu oskrzelowego. Receptory H3 posiadają komórki nerwowe w drogach oddechowych, przewodzie pokarmowym i ośrodkowym układzie nerwowym. H3 regulują uwalnianie histaminy w nerwach i przekazywanie impulsów między komórkami układu nerwowego. Receptor H4 znajduje się w komórkach szpiku kostnego, śledzionie, grasicy, głównie na powierzchni białych krwinek (Treg, NK, komórkach dendrytycznych i eozynofilach). Odpowiada za regulację funkcjonowania układu odpornościowego, w tym aktywację lub inhibicję wymienionych komórek odpornościowych [3, 4]. W mózgu histamina była dotychczas postrzegana jako neuroprzekaźnik, ale nowe dowody potwierdzają jej udział w modulowaniu wrodzonej odpowiedzi immunologicznej. Histamina moduluje uwalnianie mediatorów stanu zapalnego, a mianowicie tlenku azotu, cytokin i chemokin, przez komórki mikrogleju i komórki układu immunologicznego, co sprzyja śmierci neuronów dopaminergicznych. Jej plejotropowe działanie, od neuroprzekaźnictwa po stany zapalne, potwierdza jej kluczowy udział w szerokiej gamie czynności fizjologicznych mózgu, a także w patogenezie kilku chorób neurodegeneracyjnych (stwardnieniu rozsianym, chorobie Alzheimera) [6]. Badania te mogą pomóc odnaleźć nowe zastosowania farmakologiczne histaminy i/lub leków przeciwhistaminowych, szczególnie w kontekście również choroby Parkinsona [6].
Tabela 1. Produkty bogate w histaminę i stymulujące uwolnienie histaminy [11]
Produkty bogate w histaminę | Produkty stymulujące uwalnianie histaminy |
alkohole (wino, piwo, szampan) | alkohole (wino, piwo) |
mleko i przetwory mleczne | fermentowane produkty mleczne (jogurty, kefiry, maślanka, kwaśne mleko) |
sery (twarde i półtwarde, pleśniowe, topione) | niektóre zioła (rumianek, szałwia, bratek, kora wierzby, mięta, lipa, owoc dzikiej róży) |
niektóre warzywa (pomidor, kapusta, szpinak, sałata, bakłażan, groch, fasola, soczewica, bób) | niektóre warzywa (ziemniak, pomidor, ogórek, groch, rzodkiewka, cukinia, por, kukurydza, marchewka, burak, szpinak, seler, papryka, sałata) |
warzywa konserwowe i kiszone | warzywa kiszone, grzyby (pieczarki) |
niektóre owoce (truskawki, maliny, jagody, śliwki, winogrona, ananasy, cytrusy, awokado, banany, czereśnie) | niektóre owoce (truskawki, jeżyny, jagody, porzeczki, daktyle, kiwi, jabłka, śliwki, wiśnie, banany, arbuzy, melony, cytrusy, ananasy, morele, brzoskwinie, winogrona) |
owoce suszone, kandyzowane i konserwowe (rodzynki) | owoce suszone, kandyzowane i konserwowe (śliwki, morele, daktyle, rodzynki, figi) |
napoje (kawa, herbata, soki warzywne, coca-cola) | soki owocowe i warzywne, napoje gazowane |
słodycze (nugat, czekolada, marcepan, marmolada) | słodycze i przekąski (karmel, nugat, czekolada, gumy do żucia, miód) |
ocet i jego przetwory (majonez, keczup) | ocet i jego przetwory (majonez, keczup) |
produkty zbożowe i na bazie drożdży | produkty zbożowe, nasiona i orzechy (soja, orzechy ziemne, migdały) |
czerwone mięso i wysokoprzetworzone wędliny (salami, peperoni), podroby, konserwy | konserwy mięsne, pasztety |
ryby, w tym marynowane i wędzone, konserwy rybne, owoce morza (makrela, sardynki, śledzie, tuńczyk, kawior, małże, ostrygi, kraby) | ryby marynowane, solone i wędzone |
niektóre przyprawy (curry) | niektóre przyprawy (cynamon, curry, pieprz, oregano, papryka, kminek, bazylia, liść, laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, estragon, gałka muszkatołowa) |
grzyby | dodatki spożywcze (barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, substancje, wzmacniające smak) |
Tabela 2. Inhibitory enzymu DAO [12–14]
Grupa leków | Substancje lecznicze |
antyarytmiczne | chinidyna, propafenon, werapamil |
antybiotyki | cefuroksym, izoniazyd, doksycyklina, kwas klawulonowy |
bronchodylatacyjne | aminofilina, teofilina |
mukolityki | acetylocysteina, ambroksol |
przeciwwymiotne | metoklopramid, prometazyna |
psychiatryczne | amitryptylina, diazepam, inhibitory MAOA, haloperidol |
zwiotczające | alkuronium, pankuronium, Dtubokuraryna |
inne | akryflawina, chlorochina, cimetydyna, dihydralazyna, estrogeny, furosemid, metamizol |
Nietolerancja histaminy
Regulacja stężenia histaminy w organizmie jest możliwa dzięki dwóm enzymom: diaminooksydazie (DAO) oraz N-metylotransferazie histaminowej. Podstawowym enzymem eliminującym nagromadzoną zewnątrzkomórkowo histaminę jest DAO. Enzym ten występuje w strukturach pęcherzykowych w nabłonku i odpowiada za wychwyt histaminy z pożywienia, działanie drugiego, czyli N-metylotransferazy histaminowej, nie wychodzi poza komórkę [1, 2]. Najwyższa aktywność DAO została zaobserwowana w jelicie cienkim, okrężnicy i nerkach. Reakcja nadwrażliwości na histaminę jest związana z niedoborem DAO lub jej zmniejszoną reaktywnością, wynikające z nich objawy określa się mianem nietolerancji histaminy. Ze względu na szerokie rozpowszechnienie receptorów histaminowych objawy są zróżnicowane i mogą dotyczyć różnych układów oraz mieć różny przebieg, od łagodnego, aż do zagrażającego życiu. Do głównych objawów należą: zmiany skórne (świąd, pokrzywka, zaczerwienienie skóry), ze strony układu oddechowego (wodnisty katar, kichanie, kaszel, świszczący oddech), krwionośnego (tachykardia, hipotensja, ból w klatce piersiowej), ze strony układu pokarmowego (bóle brzucha, biegunki, wzdęcia), nerwowego (bóle głowy, zmęczenie, niepokój, rozdrażnienie, napady lęku), pierwotne bolesne miesiączkowanie i/lub ogólnoustrojowo obrzęk naczynioruchowy [7–11]. Szacuje się, że problem nietolerancji histaminy dotyczy 1% społeczeństwa, w tym 80% to kobiety. Ze względu na niektóre objawy często to schorzenie określa się mianem pseudoalergii [11].
Podstawowe informacje o leczeniu i diecie w nietolerancji histaminy
W leczeniu nietolerancji histaminy kluczowa jest dieta ubogohistaminowa. Najczęściej eliminowanymi produktami bogatymi w histaminę są sery, alkohole, pomidory, truskawki, ryby i owoce morza, czerwone mięso i wysokoprzetworzone wędliny, takie jak salami, peperoni (tabela 1). Procesami zwiększającymi zawartość histaminy w produktach są: wędzenie, fermentacja, suszenie i dojrzewanie. Należy pamiętać, że tolerancja i wyzwalająca objawy wartość może różnić się u poszczególnych pacjentów. W związku z tym duże zastosowanie mają u pacjentów z nietolerancją histaminy dzienniczki żywieniowe. U niektórych dodatkowo stres lub zmiany temperatury sprzyjają wydzielaniu histaminy [11].
Niestety, jest też wiele leków powodujących zwiększone wydzielanie histaminy lub hamujące aktywność DAO (tabela 2).
Dodatkowe wsparcie w leczeniu nietolerancji histaminy
Jak wiadomo, w jelitach zachodzą przemiany histaminy dostarczonej z pokarmów, to tu aktywność enzymu DAO powinna być największa. Najnowsze badania sugerują związek między zaburzeniami mikrobioty jelitowej, nadmierną podażą amin biogennych i niektórymi schorzeniami układu pokarmowego a hamowaniem aktywności enzymu DAO [7, 8, 11]. Badania wykazały, że histamina powstaje również w wyniku aktywności części bakterii wchodzących w skład mikrobioty. Są to bakterie proteolityczne, głównie Proteus morgani, Klebsiella pneumoniae, Enterobacter aerogenes, Clostridum perfringens, Morganella morgani, Pseudomonas fluorescens, Seratia spp. oraz Citrobacter, Hafnia alvei i E. coli [3, 4]. Warto też pamiętać, że większość komórek układu immunologicznego, w tym komórki dendrytyczne i komórki tkanek limfatycznych związanych z jelitem (GALT) i śluzówkami (MALT), posiadają receptory dla histaminy, czyli są na nią wrażliwe. Dlatego zasadne jest, poza zastosowaniem odpowiedniej diety, podjęcie terapii wspierającej barierę jelitową, stabilizację układu odpornościowego, w tym komórek tucznych, i poprawę aktywności enzymu DAO. Środkami o działaniu przeciwhistaminowym są bioflawonoidy, takie jak kwercytyna, antygen Escherichia coli, witamina C i witamina B6 oraz leki blokujące receptory H1.
Mikroelementami wspierającymi aktywność DAO są miedź, cynk, mangan, magnez i siarka [11]. Natomiast wapń i cynk stabilizują aktywność komórek tucznych, czyli głównego magazynu histaminy w organizmie [11]. Dodatkowo u pacjentów z obniżoną tolerancją histaminy istotne jest uszczelnienie bariery jelitowej i obniżenie stanu zapalnego, w tym celu warto wzbogacić dietę o kurkuminę, kadzidłowiec, mirrę i przebadane szczepy probiotyczne.
Bibliografia
O’Mahony L., Akdis M., Akdis C.A. Regulation of the immune response and inflammation by histamine and histamine receptors. Journal of Allergy and Clinical Immunology 2011; 128(6): 1153–1162.
Michalczuk M., Sybilski A.J. Nietolerancje pokarmowe. Pediatria i Medycyna Rodzinna 2010; 6(3): 189–193.
Jedra M. Histamina i inne aminy występujące w żywności. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 1988; 39(6).
Borriello F., Iannone R., Marone G. Histamine release from mast cells and basophils. Histamine and Histamine Receptors in Health and Disease 2017; 121–139.
Barcik W., Wawrzyniak M., Akdis C.A., O’Mahony L. Immune regulation by histamine and histamine-secreting bacteria. Current opinion in immunology 2017; 48, 108–113.
Rocha S.M., Pires J., Esteves M., Graça B. Bernardino L. Histamine: a new immunomodulatory player in the neuron-glia crosstalk. Frontiers in cellular neuroscience, 2014; 8, 120.
Maintz L., Novak N., Histamine and histamine intolerance. Am J Clin Nutr 2007; 85: 1185–1196.
Gałęcka M., Szachta P. Alergia czy nietolerancja histaminy – podobieństwo kliniczne odmiennych typów nadwrażliwości pokarmowej. Dermatol Prakt 2014; 1.
Skypala I.J., Williams M., Reeves L. i wsp. Sensitivity to food additives, vasoactive amines and salicylates: a review of the evidence. Clin Transl Allergy 2015; 5: 34.
Millichap J.G., Yee M.M., The diet factor in pediatric and adolescent migraine. Pediatr Neurol 2003; 28: 9–15.
Kacik J., Wawrzyniak A., Rakowska M., Kalicki B. Objawy pseudoalergii a zaburzenia metabolizmu histaminy. Pediatria i Medycyna Rodzinna 2016; 12(3), 234–241.
Morel F., Surla A., Vignais P.V., Purification of human placenta diamine oxidase. Biochem Biophys Res Commun, 1992; 187 (1): 178–186.
Sattler J., Hesterberg R., Lorenz W. i wsp. Inhibition of human and canine diamine oxidase by drugs used in an intensive care unit: relevance for clinical side effects? Agents Actions, 1985; 16 (3–4): 91–104.
Piwowarek K., Kruszewski J. Zespoły nietolerancji amin biogennych. Część I. Histamina i nietolerancja histaminy 2017; 3: 306–316.
Komentarze
Prześlij komentarz