Kapusta zapiekana
Składniki:
1 mała główka kapusty
suszony czosnek niedźwiedzi
sos sojowy
ocet so sushi
odrobina cukru
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kapustę obrać z wierzchnich, brzydkich liści i pokroić na „dwunastki” (każdą część starać się przekroić przez środek głąba). Wysmarować oliwą z oliwek, posypać czosnkiem niedźwiedzim i doprawić solą i pieprzem i polać sosem sojowym z dodatkami
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie rozsmarować na nim oliwę z oliwek. Ułożyć kawałki kapusty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec około 1 godziny do 1 godziny i 10 minut. Najlepiej sprawdzać czy już jest miękka, wbijając widelec w kapustę.
Komentarze
Prześlij komentarz