Sernik z tofu bezglutenowy bez cukru
Składniki:
- 2 kostki tofu naturalnego
- 2 jajka
- 1/2 – 2/3 szkl. erytrytolu lub ksilitolu
- Do smaku sok z cytryny
- 1 szkl. wiórków kokosowych
- 1 jogurt naturalny vegański 150 ml.
- ½ opakowania budyniu Celiko - bezglutenowego waniliowego
- Opcjonalnie trochę cukru waniliowego
- Kilka posiekanych plastrów ananasa
- Herbatniki bezglutenowe firmy Sachar na spód i na kruszonkę na wierzch.
Wykonanie:
Jajka ubić z erytrytolem następnie dodać wszystkie składniki oprócz ananasa i herbatników i ZBLENDOWAĆ. Dodać posiekane w kawałki ananasy.
Wlać do formy (najlepiej okrągłej tortownicy) wyłożonej na dnie herbatnikami. Posypać poruszonymi herbatnikami na wierzchu (opcjonalnie).
Przykryć talerzem i piec 30 min w nagrzanym piekarniku do 180 st. Po czym zdjąć talerz i piec jeszcze 15 min.
Polewa:
2 łyżki oleju kokosowego + 2 czubate łyżki kakao+ 4 łyżki wody+ 4 łyżki erytrytolu lub ksilitolu.
Wszystkie podgrzewać mieszając do połączenia. Polać upieczony sernik.
Komentarze
Prześlij komentarz