Sernik z tofu bezglutenowy bez cukru

 

Składniki:

  • 2 kostki tofu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1/2 – 2/3 szkl. erytrytolu lub ksilitolu
  • Do smaku sok z cytryny
  • 1 szkl. wiórków kokosowych
  • 1 jogurt naturalny vegański 150 ml.
  • ½ opakowania budyniu Celiko - bezglutenowego waniliowego
  • Opcjonalnie trochę cukru waniliowego
  • Kilka posiekanych plastrów ananasa
  • Herbatniki bezglutenowe firmy Sachar na spód i na kruszonkę na wierzch.

Wykonanie:

Jajka ubić z erytrytolem następnie dodać wszystkie składniki oprócz ananasa i herbatników i ZBLENDOWAĆ. Dodać posiekane w kawałki ananasy.

Wlać do formy (najlepiej okrągłej tortownicy) wyłożonej na dnie herbatnikami. Posypać poruszonymi herbatnikami na wierzchu (opcjonalnie).

Przykryć talerzem i piec 30 min w nagrzanym piekarniku do 180 st. Po czym  zdjąć talerz i piec jeszcze 15 min.

 

Polewa:

2 łyżki oleju kokosowego + 2 czubate łyżki kakao+ 4 łyżki wody+ 4 łyżki erytrytolu lub ksilitolu.

Wszystkie podgrzewać mieszając do połączenia. Polać upieczony sernik.

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Popularne posty