Bezglutenowe chlebki pita z maranty trzcinowej/ cisto na pierogi
Porcja dla 1-2 osób:
- 2 łyżki proszku maranty trzcinowej (mąki arrowroot) *) Poniżej właściwości prozdrowotne tej mąki.
- 1 łyżka mąki z ciecierzycy
- 2/3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli (opcjonalnie
- gorąca woda (90 st.)
Wszystko należy wymieszać, następnie dodać gorącą wodę w ilości potrzebnej do zagniecenia ciasta miej więcej jak na pierogi. Formować małe placki, a następnie piec z obu stron na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.
*) Mąka z maranty trzcinowatej - to uniwersalny produkt spożywczy, który doceniają zwłaszcza alergicy, weganie oraz osoby cierpiące na celiakię, ponieważ nie zawiera ona glutenu. Doskonale sprawdza się jako mąka bezglutenowa czy zamiennik jajek, skrobi kukurydzianej czy ziemniaczanej w kuchni.
Ponadto, ze względu na właściwości i walory prozdrowotne, skrobia z maranty trzcinowej uzupełnia dietę. To dlatego sięgają po nią osoby, które dbają o zdrowy i zbilansowany sposób żywienia. Mąka z maranty trzcinowej jest bogata w:
- potas,
- fosfor,
- witaminy z grupy B,
- antyoksydanty.
Właściwości prozdrowotne mąki z maranty
Maranta trzcinowa w medycynie. Co interesujące, niegdyś wykorzystywano marantę trzcinową w tradycyjnej medycynie ludowej. Niegdyś kompresy z niej nakładano na rany zadane zatrutymi grotami lub ostrzami, jak i wysypki czy gangrenę. Dziś skrobia z maranty trzcinowej jest wykorzystywana w medycynie ludowej do leczenia dolegliwości układu pokarmowego, zwłaszcza biegunek. Traktuje się ją również jako odżywkę, która wspomaga organizm w rekonwalescencji po chorobach. Ponadto z papki otrzymanej z korzenia przygotowuje się kompresy na zapalenia jamy ustnej oraz dziąseł. Współczesne badania naukowe potwierdzają, że mąka z maranty trzcinowej pomaga łagodzić dolegliwości żołądka i jelit, wstrzymuje biegunkę, a także przynosi ulgę w przebiegu zespołu drażliwego jelita.
Dowiedziono również, że węglowodany pozyskane z kłącza maranty trzcinowej mają wartość prebiotyczną. Wykazują potencjał w zakresie zwiększania przeżywalności bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus acidophilus.
Spożywanie maranty trzcinowej nie wiąże się z żadnymi skutkami ubocznymi, przez co uznaje się ją za surowiec bezpieczny. Niemniej warto pamiętać, że z uwagi jej przeciwbiegunkowe właściwości może na przykład, wraz z innymi lekami, wywołać zaparcia.
Komentarze
Prześlij komentarz