BADANIA KLINICZNE - PSYCHOBIOTYKI
W 2015 roku przeprowadzono podwójnie zaślepione oraz randomizowane badanie kliniczne, w którym określano skuteczność wieloszczepowego preparatu probiotycznego w ograniczeniu liczby oraz intensywności negatywnych myśli i smutku (51). Preparat podawany zdrowym osobom włączonym do grupy badanej zawierał następujące szczepy probiotyczne: Bifdobacterium bifdum W23, Bifdobacterium lactis W52, Lactobacillus acidophilus W37, Lactobacillus brevis W63, Lactobacillus casei W56, Lactobacillus salivarius W24 oraz Lactobacillus lactis W19 i W5. Eksperyment trwał 4 tygodnie. Po jego zakończeniu zauważono istotne statystycznie obniżenie nasilenia globalnych zachowań depresyjnych u osób przyjmujących suplement w porównaniu do ochotników spożywających placebo.
Zaskakujące wyniki badań przeprowadzonych u zwierząt stanowiły wstęp do badań klinicznych. Zgodnie z defnicją psychobiotyku, badania te za cel stawiają ocenę skutecz ności probiotykoterapii w terapii zaburzeń nastroju i ograniczeń emocjonalnych. W 2007 roku Benton i wsp. (4) zastosowali szczep Lactobacillus casei Shirota u 124 zdrowych ochotników w 21 dniowej terapii, dowodząc jego udziału w poprawie nastroju analizowanych osób. Dwa lata później, ten sam szczep probiotyczny wykorzystali Rao i wsp. (44) którzy zrekrutowali 35 pacjentów z objawami zespołu przewlekłego zmęczenia. Po 8 tygodniowej suplementacji badacze zaobserwowali istotne obniżenie intensywności zachowań agresywnych u osób otrzymujących probiotyk w porównaniu do początku badania. W tym samym roku Yamamura i wsp. (61) wykazali, że 3 tygodniowa podaż mleka fermentowanego z udziałem Lactobacillus helveticus CM4 istotnie zwiększyła ja kość snu i zmniejszyła liczbę wybudzeń nocnych u osób starszych, w średnim wieku 72 lat.
Messaoudi i wsp. (34) analizowali wpływ suplementacji szczepami Lactobacillus helveticus R0052 i Bifdobacterium longum R0175 na stężenie wolnego kortyzolu oraz nasilenie objawów lękowych i depresyjnych mierzonych metodami ankietowymi. Po 30 dniach terapii, w 30 osobowej grupie badanej wykazano obniżenie stopnia somatyzacji, lęku, intensywności zachowań depresyjnych oraz wskaźnika agresji-wrogości, a także obniżenie stężenia kortyzolu w osoczu. Probiotykoterapia szczepem Bifdobacterium animalis subsp lactis DN-173 010 zawartym w mlecznym napoju fermentowanym stosowana przez 28 dni wywołała korzystne zmiany aktywności obszarów mózgowia odpowiedzialnych za emocje oraz funkcje afektywne oceniane przy pomocy funkcjonalnego obrazowania metodą rezonansu magnetycznego (53).
W 2015 roku przeprowadzono podwójnie zaślepione oraz randomizowane badanie kliniczne, w którym określano skuteczność wieloszczepowego preparatu probiotycznego w ograniczeniu liczby oraz intensywności negatywnych myśli i smutku (51). Preparat podawany zdrowym osobom włączonym do grupy badanej zawierał następujące szczepy probiotyczne: Bifdobacterium bifdum W23, Bifdobacterium lactis W52, Lactobacillus acidophilus W37, Lactobacillus brevis W63, Lactobacillus casei W56, Lactobacillus salivarius W24 oraz Lactobacillus lactis W19 i W5. Eksperyment trwał 4 tygodnie. Po jego zakończeniu zauważono istotne statystycznie obniżenie nasilenia globalnych zachowań depresyjnych u osób przyjmujących suplement w porównaniu do ochotników spożywają-
cych placebo. Potwierdzono, że przyjmowany probiotyk ograniczył objawy agresji oraz ruminacji defniowanej jako nieustanne wątpliwości co do faktu oraz jakości wykonanych czynności – w analizowanej grupie (51).
Rok później zespół badawczy kierowany przez Clarke (3) wskazał, że szczep probiotyczny Bifdobacterium longum 1714 wykazuje właściwości usprawniające pamięć oraz redukujące objawy stresu. Udowodniono, że osoby suplementowane szczepem probiotycznym miały istotnie niższe stężenie kortyzolu w ślinie po 30 minutach od indukcji stresu w teście ochłodzenia dłoni. Zauważono też, że natężenie stresu ocenianego kwestionariuszem samooceny Cohen’a było niższe u ochotników przyjmujących Bifdobacterium longum 1714. Co więcej, osoby z grupy badanej osiągały wyższą punktację w testach poznawczych w porównaniu do grupy placebo. Potwierdzono, że czynność bioelektryczna mózgowia osób suplementowanych probiotykiem była klinicznie lepsza. Wykonując badanie elektroencefalografczne zauważono, że moc fal Theta z elektrody środkowo centralnej (odprowadzenie Cz), rejestrującej aktywność ze środkowej i przyśrodkowej okolicy centralnej była niższa u osób badanych w porównaniu do otrzymujących placebo (3).
W tym samym roku Kato-Kataoka i wsp. (24) zwerbowali do badań studentów medycyny, u których zastosowali suplementację mlekiem fermentowanym z udziałem Lactobacillus casei Shirota. Badanie przeprowadzono w okresie sesji egzaminacyjnej, stanowiącej źródło stresu dla badanych uczniów. U osób otrzymujących placebo zaobserwowano, że stopień agresji, stężenie kortyzolu w ślinie i L-tryptofanu w surowicy krwi było istotnie wyższe w dniu poprzedzającym egzamin w porównaniu do ochotników spożywających probiotyk. Co więcej, przyjmowany suplement spowodował wzrost stężenia serotoniny w kale w dwa tygodnie po zakończeniu interwencji dietetycznej. Zmniejszeniu uległy też częstości występowania wegetatywnych objawów stresu, tj. bólów brzucha oraz przeziębienia (24).
Autyzm
Niedobór bakterii jelitowych z rodzaju Bifidobacterium stwierdzono również u pacjentów z takimi chorobami jak autyzm, przy jednoczesnym zwiększeniu ilości bakterii z rodzaju Clostridium czy grzybów z rodzaju Candida. Z dużym prawdopodobieństwem taka dysbioza jelitowa niekorzystnie wpływa u tych osób na prawidłową pracę mózgu.
Komentarze
Prześlij komentarz