1. Wstęp:
Potrawka z kurczaka to klasyczne, polskie danie, które od pokoleń gości na naszych stołach. Jest to pyszna i delikatna potrawa, idealna na rodzinny obiad. Soczyste kawałki kurczaka duszone w aromatycznym sosie na bazie warzyw i bulionu, podawane z ryżem, ziemniakami lub kluskami, tworzą pełnowartościowy posiłek, który zaspokoi apetyt każdego domownika. To danie, które kojarzy się z domowym ciepłem i tradycyjną kuchnią, a jednocześnie jest łatwe do przygotowania.
2. Składniki:
Na potrawkę:
- 2 piersi z kurczaka lub 4 udka, bez skóry
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 marchewki, pokrojone w plasterki
- 1 korzeń pietruszki, pokrojony w plasterki
- 1/2 selera, pokrojonego w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 500 ml bulionu drobiowego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki masła lub oleju roślinnego
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka świeżego koperku, posiekanego (opcjonalnie)
Na dodatki:
- Ryż, ziemniaki puree lub kluski śląskie do podania
Komentarze
Prześlij komentarz