1. Wstęp:

Potrawka z kurczaka to klasyczne, polskie danie, które od pokoleń gości na naszych stołach. Jest to pyszna i delikatna potrawa, idealna na rodzinny obiad. Soczyste kawałki kurczaka duszone w aromatycznym sosie na bazie warzyw i bulionu, podawane z ryżem, ziemniakami lub kluskami, tworzą pełnowartościowy posiłek, który zaspokoi apetyt każdego domownika. To danie, które kojarzy się z domowym ciepłem i tradycyjną kuchnią, a jednocześnie jest łatwe do przygotowania.

2. Składniki:

Na potrawkę:

  • 2 piersi z kurczaka lub 4 udka, bez skóry
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 marchewki, pokrojone w plasterki
  • 1 korzeń pietruszki, pokrojony w plasterki
  • 1/2 selera, pokrojonego w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki masła lub oleju roślinnego
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka świeżego koperku, posiekanego (opcjonalnie)

Na dodatki:

  • Ryż, ziemniaki puree lub kluski śląskie do podania

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Popularne posty