Glicyna – mały, wielki aminokwas – korzyści dla zdrowia
Glicyna jest wspaniałym suplementem,
który może posłużyć nam do zmniejszenia stanu zapalnego organizmu, budowania
mięśni i tkanki łącznej, redukcji zmarszczek oraz poprawienia jakości snu.
Ponadto, ma zbawienne działanie na zdrowie i kondycję wątroby! Zalecamy sięgnąć
po nią bez zastanowienia i już jutro dodać do porannego szejka!
Słowem wstępu
Glicyna jest jednym z wielu aminokwasów,
które zwykle składają się na cząsteczkę białka. Jest to najmniejszy ze
wszystkich aminokwasów i jest niezwykle ważny w syntezie innych aminokwasów,
glutationu, kreatyny, hemu, RNA / DNA. Może także pomóc w procesie absorpcji
wapnia w organizmie (1).
1. Glicyna ma właściwości
przeciwzapalne
Glicyna działa bezpośrednio na komórki
zapalne w celu zahamowania aktywacji czynników transkrypcyjnych, tworzenia
wolnych rodników i cytokin zapalnych (2).
Glicyna zmniejsza TNF-alfa i zwiększa
interleukinę-10 (3).
Glicyna może zmniejszyć stężenie
receptora TNF-1 i zwiększyć stężenie interferonu (IFN) -gamma u pacjentów z
cukrzycą.
Glicyna znacząco hamuje aktywację NF-κB
i wytwarzanie IL-6 w komórkach tętnicy sercowej (4).
Glicyna zwiększa
produkcję przeciwzapalną IL-10 w wyniku uszkodzenia wątroby
wywołanego toksyną, zwiększając przeżywalność szczurów (5);
Glicyna znacząco poprawia wskaźniki
przeżycia myszy, którym podano toksyny, poprzez obniżenie TLR4 i TNF-alfa
i hamowanie Nf-kB (6).
Szczury, których diety były bogate w
glicynę (5%) uodporniły się na wstrzyknięcie toksyny (E Coli) przez osłabienie
TNF-alfa. 50% grupy kontrolnej zginęło w ciągu 24 godzin (7).
W tym samym badaniu, szczury karmione
glicyną, które miały uszkodzenie wątroby (i podano im toksyny) przeżyły w 83%,
podczas gdy grupa kontrolna nieglicynowa miała 0% współczynnik przeżywalności
(8).
Glicyna odgrywa ważną rolę w
zmniejszaniu stresu oksydacyjnego w ciele (9).
Jako prekursor glutationu, glicyna może
przywrócić wcześniej obniżone poziomy glutationu (10).
Glicyna jest zalecana dla osób
starszych, ponieważ poziom glutationu naturalnie spada wraz z wiekiem (11).
2. Glicyna poprawia
kondycję skóry
Glicyna (poprzez spożycie kolagenu)
znacznie poprawia elastyczność skóry u starszych kobiet, poprawia nawilżenie
skóry i zapobiega utracie wody (12).
Peptydy kolagenu hamują szkodliwe
działanie promieni UVB oraz redukują spowodowane nimi uszkodzenia skóry.
Kobiety przyjmujące 2,5 g peptydu
kolagenu przez 4 tygodnie zaobserwowały znaczne zmniejszenie
ilości zmarszczek w okolicy oczu (o 20%), a pozytywne efekty
utrzymały się po zakończeniu badania.
Po ośmiu tygodniach stosowania
wzrosła zawartość prokolagenu typu I o 65%, a elastyny o 18% (13).
Glicyna wpływa również na szybkość
gojenia się ran, w przypadku wrzodów nawet dwukrotnie (14), poprawia też
gojenie ran związanych z cukrzycą (15).
Glicyna w skojarzeniu z l-cysteiną i
dl-treoniną miejscowo stosowanymi do owrzodzeń nóg znacznie poprawiła stopień
gojenia się ran i zmniejszyła ból (16).
3. Glicyna wspiera
zdrowie jelit
Glicyna hamuje wydzielanie kwasu
żołądkowego i chroni przed chemicznymi i stresogennymi wrzodami (17).
Glicyna wykazuje znaczną aktywność
przeciw wrzodową.
Glicyna zapobiega chemicznie indukowanym
zapaleniu jelita grubego w modelach zwierzęcych (18).
Glicyna zapobiega
zmianom żołądkowym spowodowanym alkoholem (np. Owrzodzeniami),
gdy jest stosowana profilaktycznie w modelach zwierzęcych (19).
Glicyna może znacznie pomóc zwiększyć
tolerancję Aspiryny w górnym odcinku przewodu pokarmowego (20).
W przeszczepach jelita cienkiego,
glicyna poprawia dysfunkcję mięśni gładkich po transplantacji, a także redukuje
stan zapalny (21).
Glicyna, ale nie L-arginina, jest w
stanie utrzymać integralność ścianek jelit i błony śluzowej podczas leczenia
nowotworów za pomocą naświetleń(22).
Glicyna ma działanie ochronne przed
stresem oksydacyjnym w komórkach jelitowych w probówkach testowych (23).
4. Glicyna może wspomóc
twoją tarczycę
Glicyny może również zwiększyć konwersję
T4 do T3 w wątrobie. (na ten moment badaina były przeprowadzone tylko na
pstrągach) (24).
5. Glicyna pomaga
utrzymać mózg w dobrej kondycji
Małe ilości glicyny działają
pozytywnie na mózg. Przy odpowiedniej suplementacji zarejestrowano
rozszerzenie mikronaczyń w mózgu do 250% (25).
U szczurów z zatruciem alkoholowym
glicyna mogła zmniejszyć gromadzenie się cholesterolu, wolnych kwasów
tłuszczowych i trójglicerydów we krwi, w wątrobie i mózgu. Ostatecznie
zmniejsza się też obrzęk mózgu (26).
Niedobór glicyny w mózgu może mieć
negatywny wpływ na neurochemię mózgu, syntezę kolagenu, RNA / DNA, porfiryny i
innych ważnych metabolitów.
6. Glicyna może być
pomocna w walce z depresją.
Depresja wiąże się z niższym poziomem
glicyny we krwi, a także z wysokimi poziomami tauryny (27).
Odpowiednia jej suplementacja może
przynieść pozytywne efekty.
7. Glicyna może pomóc w
redukcji otyłości
Glicyna zwiększa poziom adiponektyny,
która może pomóc w
odchudzaniu (28).
8-9. Glicyna pomaga w
leczeniu cukrzycy oraz innych zaburzeń metabolicznych
Glicyna pomaga w cukrzycy i zaburzeniach
metabolicznych (29).
Pobieranie gllicyny zmniejsza poziom
wolnych kwasów tłuszczowych we krwi, wielkość komórek tkanki tłuszczowej i
ciśnienie krwi u szczurów karmionych sacharozą (30).
Glicyna redukuje glikowaną hemoglobinę
(A1C), czynnik ryzyka związany z złym ułożeniem glukozy we krwi u pacjentów z
cukrzycą typu 2. Dawka wynosiła 5 g / d (31).
5 g glicyny podanej rano powoduje wzrost
odpowiedzi insulinowej u zdrowych krewnych pierwszego stopnia
pacjentów z cukrzycą typu 2 (32).
Glicyna stymuluje wydzielanie hormonu
jelitowego (glukagonu), które pomaga insulinie usunąć glukozę z układu krążenia
(33).
U chorych na cukrzycę stężenie glicyny
we krwi jest o 26% niższe niż u "normalnej" populacji (34).
Synteza glutationu jest przywracana u
pacjentów z niekontrolowaną cukrzycą i hiperglikemią przy dodawaniu do swojej
diety glicyny (+ cysteiny).
10-11. Glicyna wspiera
serce i obniża ciśnienie krwi
W przypadku zawału serca (reperfuzja
niedokrwienna) glicyna może zapobiec śmierci komórek mięśnia sercowego poprzez
hamowanie przepuszczalności mitochondriów.
Wyczerpywanie glicyny w komórkach
podczas ataku serca (hipoksja / reaktywacja) powoduje, że komórki serca są
bardziej podatne na śmierć.
Glicyna może obniżyć
skurczowe ciśnienie krwi u pacjentów z zespołem metabolicznym.
12. Glicyna spowalnia
wchłanianie alkoholu
Glicyna spowalnia wchłaniania alkoholu
poprzez zmniejszenie szybkości, z jaką żołądek wchłania alkohol i przenosi go
do jelita (35).
Poziom alkoholu we krwi był znacząco
niższy u osób, które spożywały glicynę przed konsumpcją alkoholu, niż u osób w
grupie kontrolnej, które jej nie spożywała (36).
13. Glicyna pomaga nerkom
Przewody nerkowe (bliższe kanały) są
odporne na uszkodzenia związane z niedoborem tlenu, jeśli glicyna jest obecna w
próbce (37).
14. Glicyna zapobiega
próchnicy
W modelach szczurzych suplementacja 4%
glicyny spowodowała 65,7% zmniejszenie występowania próchnicy w jamie ustnej
(38).
15. Glicyna może pomóc
osobom po udarze mózgu
U chorych z udarem niedokrwiennym,
stosowanie glicyny w dawce 1-2 g / dziennie normalizuje autoprzeciwciała,
obniża poziom glutaminianu i asparaginianu, zwiększa stężenie GABA i zmniejsza
peroksydację lipidów. (39)
Ci, którzy spożywają regularnie niskie
dawki glicyny mają stosunkowe mniejsze uszkodzenia wynikłe z ewentualnych,
przyszłych udarów (40).
500 mg / kg glicyny w połączeniu z 500
mg / kg piracetamu, łagodzi zaburzenia
funkcji poznawczych i wspomaga regenerację kory przedczołowej u
zwierząt z udarem (41).
Wskazania dietetyczne
Glicyna jest czasem nazywana
pół-niezbędnym składnikiem odżywczym, ponieważ jest wytwarzana zarówno przez
organizm, jak i otrzymywana z pożywienia, chociaż połączenie obu tych źródeł
nie zawsze wystarcza, aby zaopatrzyć w nią różne tkanki, kości, mięśnie i
skórę.
Przeciętna osoba może zwykle wytworzyć
około 3 g glicyny i spożyć od 1,5 do 3,0 g, czyli łącznie spożycie wynosi od
4,5 do 6 g (42).
Badania kliniczne i dietetyczne na
przestrzeni dwudziestu lat wskazują, że ilość glicyny dostępna u ludzi nie
wystarcza do zaspokojenia potrzeb metabolicznych i że suplementowanie diety
jest zalecane.
Jedno z badań sugeruje, że ludzie
przyjmują ilość znacznie mniejszą, niż ta potrzebna do wszystkich zastosowań
metabolicznych - o około 10 g dziennie dla człowieka ważącego 70 kg (154
funtów) (43)
Ile glicyny warto
brać?
Starajmy się wziąć około 3-5g dodatkowej
glicyny codziennie, w postaci czystego proszku glicynowego bądź 20g kolagenu.
Skutki uboczne glicyny
Niewielkie sedacja (otępienie, ospałość)
jest możliwym skutkiem ubocznym przyjmowania glicyny (44). Dlatego zaleca się
jej spożycie wieczorami, tuż przed snem.
Potencjalne wady
glicyny
Według japońskiego badania obejmującego
blisko 30 000 pacjentów ryzyko śmierci z powodu udaru mózgu po spożyciu mięsa
może wzrosnąć. Naukowcy sugerują, że zwiększenie ilości kwasu glutaminowego i
glicyny powoduje tę korelację (45).
Glicyna nie jest zalecana do zażywania
podczas biegunki. Może pogorszyć stan i prowadzić do słabszej rehydracji –
czyli powtórnego nawodnienia organizmu(46).
[bg_collapse view="link" color="#92d500"
icon="arrow" expand_text="Bibliografia "
collapse_text="Bibliografia (zwiń)" ]
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4195924/
- http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1479-8425.2007.00262.x/abstract
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25533534
- http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1479-8425.2006.00193.x/full
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16557055
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1781803
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25122646
- http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2095.1996.tb00065.x/abstract
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4195924/
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15218075
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24144057
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24081740
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8787782
- http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/1043661895867708
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26563333
- http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11395604 [/bg_collapse]
Komentarze
Prześlij komentarz