PAPRYKARZ Z PSTRĄGA

 


PAPRYKARZ Z PSTRĄGA – składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 1 duży pstrąg wędzony, mogą być dwa ale u mnie jeden
  • 1/2 szklanki ryżu (ja miałam biały długoziarnisty, taki najzwyklejszy)
  • 2 cebule żółte lub 1 duża cukrowa
  • 5-7 łyżek oleju
  • sól i czarny pieprz
  • 2-3 łyżki słodkiej papryki
  • 1-2 łyżeczki pikantnej papryki
  • sól do smaku

PAPRYKARZ Z PSTRĄGA – przepis:

  1. Cebule obieram, rozdrabniam, solę i smażę na oleju na złoty kolor.
  2. Marchewki i korzenie pietruszki obieram, ścieram na tarce, wkładam do garnka, dodaję cebulę, lekko solę, zalewam niewielką ilością wody i gotuję do miękkości.
  3. Pstrąga obieram ze skóry i ości. Mielę w maszynce do mięsa lub malakserze.
  4. Do wywaru po gotowaniu włoszczyzny (odcedzam włoszczyznę na sicie) gotuję ryż, dodając jeszcze odpowiednia ilość wody. Jeśli trzeba dodaję więcej ryżu, a jeśli jest za mało płynu, uzupełniam zimną wodą z kranu. Ryż musi być miękki i sypki.
  5. W dużej misce mieszam dokładnie ryż z rozdrobnionymi warzywami, cebulą z pomidorami, obraną z ości i rozdrobnioną wędzoną rybą, papryką w proszku, solą, pierzem oraz koncentratem pomidorowym i około 150 ml wrzącej wody. Jeśli istnieje konieczność doprawiam jeszcze do smaku solą i pieprzem lub papryką, tak do smaku. Jest on już gotowy do jedzenia! Ale ponieważ przepis przewiduje przygotowanie około 2 niedużych słoików z paprykarzem.
  6. Domowy paprykarz z pstrąga podaję na kanapkach z ogórkami kiszonymi lub konserwowymi.

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Popularne posty