PAPRYKARZ Z PSTRĄGA
PAPRYKARZ Z PSTRĄGA – składniki:
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 1 duży pstrąg wędzony, mogą być dwa ale u mnie jeden
- 1/2 szklanki ryżu (ja miałam biały długoziarnisty, taki najzwyklejszy)
- 2 cebule żółte lub 1 duża cukrowa
- 5-7 łyżek oleju
- sól i czarny pieprz
- 2-3 łyżki słodkiej papryki
- 1-2 łyżeczki pikantnej papryki
- sól do smaku
PAPRYKARZ Z PSTRĄGA – przepis:
- Cebule obieram, rozdrabniam, solę i smażę na oleju na złoty kolor.
- Marchewki i korzenie pietruszki obieram, ścieram na tarce, wkładam do garnka, dodaję cebulę, lekko solę, zalewam niewielką ilością wody i gotuję do miękkości.
- Pstrąga obieram ze skóry i ości. Mielę w maszynce do mięsa lub malakserze.
- Do wywaru po gotowaniu włoszczyzny (odcedzam włoszczyznę na sicie) gotuję ryż, dodając jeszcze odpowiednia ilość wody. Jeśli trzeba dodaję więcej ryżu, a jeśli jest za mało płynu, uzupełniam zimną wodą z kranu. Ryż musi być miękki i sypki.
- W dużej misce mieszam dokładnie ryż z rozdrobnionymi warzywami, cebulą z pomidorami, obraną z ości i rozdrobnioną wędzoną rybą, papryką w proszku, solą, pierzem oraz koncentratem pomidorowym i około 150 ml wrzącej wody. Jeśli istnieje konieczność doprawiam jeszcze do smaku solą i pieprzem lub papryką, tak do smaku. Jest on już gotowy do jedzenia! Ale ponieważ przepis przewiduje przygotowanie około 2 niedużych słoików z paprykarzem.
- Domowy paprykarz z pstrąga podaję na kanapkach z ogórkami kiszonymi lub konserwowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz