Szybka i zdrowa pasta na chleb z pestek dyni

 


Kanapkowa pasta z pestek dyni – składniki:

  • 1 szklanka pestek dyni,
  • 10 kawałków suszonych pomidorów (ja użyłam ze słoika),
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek (ilość dostosowana do potrzeb),
  • 1 duża łyżka sosu sojowego (u nas bezglutenowego, z obniżoną ilością soli),
  • odrobina soku z cytryny.

Kanapkowa pasta z pestek dyni – przygotowanie:

Pestki z dyni należy wcześniej namoczyć, aby lekko zmiękły. Następnie odcedzić i przelać wodą.

Najpierw miksujemy „sos”, a więc: niewielką ilość oliwy, pomidory suszone, czosnek, sos sojowy, sok z cytryny. Następnie dodajemy stopniowo pestki dyni i miksujemy tak, aby powstała pasta.

U mnie nie była jednorodna, zostawiłam wyczuwalne grudki, bo tak lubimy.

Pastę przechowujemy w zamkniętym pojemniczku (najlepiej szklanym) w lodówce.

Nadaje się do spożycia w ciągu kilku dni, choć u nas zwykle nie wytrzymuje dwóch. :-) Smacznego!

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Popularne posty