Szybka i zdrowa pasta na chleb z pestek dyni
Kanapkowa pasta z pestek dyni – składniki:
- 1 szklanka pestek dyni,
- 10 kawałków suszonych pomidorów (ja użyłam ze słoika),
- 2-3 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek (ilość dostosowana do potrzeb),
- 1 duża łyżka sosu sojowego (u nas bezglutenowego, z obniżoną ilością soli),
- odrobina soku z cytryny.
Kanapkowa pasta z pestek dyni – przygotowanie:
Pestki z dyni należy wcześniej namoczyć, aby lekko zmiękły. Następnie odcedzić i przelać wodą.
Najpierw miksujemy „sos”, a więc: niewielką ilość oliwy, pomidory suszone, czosnek, sos sojowy, sok z cytryny. Następnie dodajemy stopniowo pestki dyni i miksujemy tak, aby powstała pasta.
U mnie nie była jednorodna, zostawiłam wyczuwalne grudki, bo tak lubimy.
Pastę przechowujemy w zamkniętym pojemniczku (najlepiej szklanym) w lodówce.
Nadaje się do spożycia w ciągu kilku dni, choć u nas zwykle nie wytrzymuje dwóch. :-) Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz