Blanquette z łososia to klasyczne danie rybne.

400 g filetów z łososia, pokrojonych w kostkę 

1 duży por, pokrojony w cienkie plasterki 

1 marchewka, pokrojona w plasterki 

200 ml śmietanki kremówki (30-36%) 

200 ml bulionu rybnego lub warzywnego 

1 łyżka masła 

1 łyżka mąki pszennej 

Sól i pieprz do smaku 

Świeży koperek lub szczypiorek do dekoracji 


Przygotowanie składników:
Pokrój łososia na kawałki. Dopraw solą i pieprzem i odstaw na bok. 



Gotowanie warzyw:
W dużym garnku rozgrzej masło i dodaj pokrojonego pora oraz marchewkę. Smaż, aż warzywa lekko zmiękną, ale nie zrumienią się. 



Zagęszczenie sosu:
Dodaj mąkę do warzyw i smaż przez minutę, ciągle mieszając. Następnie stopniowo dodaj bulion, cały czas mieszając, aby nie było grudek. Gotuj przez kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. 



Dodanie śmietanki:
Do garnka dodaj śmietankę i gotuj na małym ogniu, aż sos stanie się kremowy i gładki. 

Dodanie łososia:
Dodaj kawałki łososia do sosu i gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut, aż łosoś będzie delikatnie ugotowany, ale wciąż soczysty. 



Podawanie:
Nałóż blanquette na talerze, posyp świeżym koperkiem lub szczypiorkiem dla dodatkowego aromatu. Podawaj z ryżem lub ziemniakami. Smacznego! 



Komentarze
Prześlij komentarz