Dieta antyhistaminowa – co jeść? Produkty zakazane
Dieta antyhistaminowa wiąże się z wieloma wykluczeniami. To jednak nie oznacza, że jedzenie będzie monotonne czy niezbyt smaczne. Dla kogo jest przeznaczony ten plan żywienia, co jeść i czego unikać? Poznaj zalecenia dietetyczne!
Dieta eliminacyjna u osób zdrowych nie przynosi praktycznie żadnych korzyści. Jednak to nie znaczy, że można spożywać dowolne ilości artykułów spożywczych z wysoką zawartością histaminy. Nadmiar produktów niezalecanych może wtedy wywołać podobne objawy, co u chorych. O przejściu na dietę antyhistaminową decyduje głównie stwierdzenie nietolerancji histaminy. Kwestię zbilansowania energetycznego czy udziału makroskładników trzeba dopasować indywidualnie. Tym zajmują się specjaliści w dziedzinie żywienia.
Czym jest histamina?
Budowa i funkcje. Rola histaminy w organizmie a dieta
Histamina to hormon tkankowy z grupy amin
biogennych, który pełni funkcję neuroprzekaźnika. Syntezuje go mnóstwo różnych
struktur (m.in. bazofile, limfocyty T, płytki krwi czy komórki enterochromatofilne
w błonie śluzowej jelit), a największe stężenie tego organicznego związku
chemicznego występuje w płucach, żołądku, skórze i błonie śluzowej nosa.
Histamina (wytwarzana głównie z histydyny) uczestniczy w wielu reakcjach i
procesach fizjologicznych, w tym:
- wytwarzaniu kwasów żołądkowych;
- pasażu jelitowym;
- regulacji rytmu snu;
- procesie zapalnym;
- reakcji alergicznej.
Po czym zwiększa się
poziom histaminy?
Spożywanie pokarmów z histaminą to jeden z
czynników, które zwiększają jej stężenie w organizmie – chorzy muszą uważać nie
tylko na to, co i w jakich ilościach jedzą. Sama dieta antyhistaminowa to będzie za mało! Poziom
histaminy zwiększa się m.in. w wyniku wysiłku fizycznego czy pod wpływem
stresorów. Na wydzielanie i poziom organicznego związku chemicznego wpływają
również:
- alergeny;
- alkohol;
- temperatura ciała i otoczenia;
- promienie UV;
- niektóre leki;
- choroby i zaburzenia hormonalne;
- toksyny drobnoustrojów i owadów.
Przyczyny i objawy
nietolerancji histaminy. Co wymusza zmianę sposobu żywienia?
Nietolerancja histaminy jest zaburzeniem
metabolicznym, związanym z niedoborem lub niewystarczającą aktywnością
zewnątrzkomórkowego enzymu DAO (oksydazy diaminowej). Rzadziej diagnozuje się
problemy z wewnątrzkomórkowym HNMT (N-Metylotransferazą histaminy). W efekcie
organizm nie jest w stanie prawidłowo przetwarzać i rozkładać substancji, którą
naturalnie gromadzi w komórkach tucznych. Wiele zależy również od osobistych
predyspozycji genetycznych. Dlatego dieta indywidualna, skomponowana przez
kompetentnych specjalistów, to często lepsze rozwiązanie – w żywieniu trudno
mówić o uniwersalnych poradach.
Wskazania do zmiany sposobu żywienia i
przejścia na dietę antyhistaminową to diagnoza i zalecenia lekarskie. Zasadnicza zmiana sposobu
żywienia bez wyraźnego powodu może zaszkodzić – warto skonsultować się ze
specjalistą, niezależnie od celu nowego planu żywieniowego. Symptomy
nietolerancji mogą wystąpić również u osób z unormowanym DAO, które w krótkim
czasie zjedzą dużo artykułów spożywczych z histaminą. Wtedy również warto
skonsultować swoje dolegliwości z lekarzem i dietetykiem.
Najbardziej
niepokojące objawy nietolerancji i dużych ilości histaminy
Zbyt wysokie stężenie neurohormonu po przyjęciu go w
pokarmie daje wiele różnych oznak. Są to m.in.:
- pokrzywka;
- swędzenie skóry;
- zaczerwienienie twarzy i oczu;
- bóle i zawroty głowy;
- obrzęk;
- wzrost tętna;
- arytmia serca;
- pogorszenie jakości snu;
- duszności;
- kaszel;
- dolegliwości żołądkowe – ból brzucha, nudności i wymioty, biegunka.
Na czym polega dieta
antyhistaminowa? Ogólne zasady, wytyczne
Jak sama nazwa wskazuje, dieta
antyhistaminowa polega na ograniczeniu spożycia żywności o wysokim stężeniu
histaminy oraz substancji, które pobudzają jej syntezę w organizmie. Szacuje się, że zmiana sposobu
żywienia łagodzi uciążliwe objawy w ponad 70% przypadków. Część pacjentów musi
wspomagać się innymi metodami leczenia, na przykład dodatkową suplementacją
diaminooksydazy, aby wyrównać niedobory enzymu DAO.
Duże znaczenie mają także przechowywanie
oraz obróbka termiczna artykułów spożywczych. Jednym z głównych źródeł histaminy w żywności jest
jej dojrzewanie i fermentowanie, dlatego zaleca się sięganie po produkty
świeże. Dotyczy to zwłaszcza produktów mlecznych, mięs, warzyw i owoców.
Sposobem na rozkład histaminy w przygotowywanych posiłkach może być również
gotowanie (na parze lub w wodzie), pieczenie czy smażenie niektórych
składników. Badania nad wpływem przygotowania posiłku na obniżenie stężenia
histaminy wciąż trwają, a dotychczasowe wyniki i opinie specjalistów nie są
jednoznaczne.
Dieta niskohistaminowa
– lista produktów zakazanych
Dużo histaminy zawierają m.in. kiszonki,
artykuły wędzone, długodojrzewające, ryby o ciemnym mięsie, z niektórymi
barwnikami i konserwantami, trzymane za długo lub w zbyt wysokiej temperaturze
przed spożyciem. Niektóre
produkty zawierają histaminę, inne stymulują jej syntezę i uwalnianie. Niektóre
artykuły spożywcze nie mają żadnego wpływu na wzrost stężenia neurohormonu, ale
blokują działanie enzymu DAO.
Osoba stosująca dietę antyhistaminową powinna unikać
następujących produktów:
- wędliny i sery dojrzewające (np. salami, szynka parmeńska, podpuszczkowy parmezan, niektóre sery pleśniowe i gatunki serów żółtych);
- wędzone kiełbasy, szynki, ryby, sery;
- konserwy mięsne i rybne;
- owoce morza, niektóre ryby;
- dania gotowe, fast foody;
- jogurty, kefiry, maślanki;
- większość orzechów;
- czekolada, kakao;
- grzyby, drożdże;
- przetwory;
- ocet;
- kiszone ogórki i kapusty;
- rośliny strączkowe, np. fasola i soja;
- część alkoholi:
- piwa;
- szampany;
- wina;
- niektóre warzywa:
- bakłażan;
- jarmuż
- pomidor;
- szparagi;
- szpinak;
- pewne owoce:
- ananasy;
- banany;
- cytrusy i soki cytrusowe;
- maliny;
- papaja
- wybrane przyprawy.
Co można jeść na
diecie antyhistaminowej? Dozwolone produkty spożywcze
Na diecie niskohistaminowej można sięgać
m.in. po produkty zbożowe, tłuszcze roślinne, świeżo przyrządzone mięsa i ryby,
chudy nabiał, wiele warzyw i owoców. Podczas zakupów warto zwracać uwagę nie tylko na
poziom histaminy w produkcie, ale też niektórych dodatków spożywczych.
Podstawą diety antyhistaminowej mogą być następujące
składniki:
- pełnoziarniste pieczywo,
makarony, płatki, kasze, ryże;
- masło, margaryna;
- oleje roślinne;
- mleko;
- śmietana;
- sery typu feta, mozzarella,
ricotta, tylżycki, twaróg,
- serek wiejski;
- baranina;
- cielęcina;
- dziczyzna;
- drób;
- jagnięcina;
- mięso z królika;
- wieprzowina;
- wołowina;
- dorsz;
- mintaj;
- pstrąg;
- sandacz;
- sola;
- buraki;
- cebula;
- cukinia;
- liście kapusty;
- marchew;
- ogórki zielone, gruntowe;
- papryka;
- pietruszka;
- por;
- sałaty;
- seler;
- roszponka;
- rukola;
- ziemniaki;
- dynia;
- borówki;
- brzoskwinia;
- jagody;
- mango;
- melon;
- morele;
- wiśnie;
- siemię lniane;
- nasiona chia;
- mak;
- pestki dyni;
- migdały.
Przykładowy jadłospis
diety niskohistaminowej
Lista artykułów do całkowitej eliminacji
lub mocnego ograniczenia przy nietolerancji histaminy jest bardzo długa. Mimo tego można ułożyć
zróżnicowany plan posiłków i zapewnić sobie różnorodne doznania smakowe.
Poniżej przykład tego, jak mógłby wyglądać jeden dzień na diecie
antyhistaminowej:
· śniadanie –
owsianka na mleku migdałowym z dodatkiem sezamu, siemienia lnianego i winogron;
·
drugie śniadanie –
tost z chleba razowego z jajkiem sadzonym i białą herbatą;
·
obiad – podsmażana
na oliwie pierś z indyka z warzywami i brązowym ryżem;
·
podwieczorek –
kuskus z jabłkiem;
·
kolacja –
naleśniki jaglane z wiśniami.
Powyższy jadłospis ma pokazać posiłki,
jakie można przyrządzić z dozwolonych do spożywania produktów w diecie
niskohistaminowej – kwestię bilansu energetycznego, proporcji makroskładników
trzeba dopasować do indywidualnych potrzeb. Dlatego najlepiej poprosić lekarza i dietetyka o
przygotowanie szczegółowej rozpiski. Zalecenia mogą się znacząco różnić, w
zależności od stanu zdrowia pacjentów oraz wielu innych czynników.
Kolejna przykładowa
dieta antyhistaminowa – jadłospis z 4 posiłków
Jeśli zmagasz się z nietolerancją
histaminy, codzienne żywienie ma ogromne znaczenie. Łatwo znajdziesz wiele propozycji, jednak
należy trzymać się indywidualnych zaleceń lekarskich. Problemy z metabolizmem
hormonu tkankowego czy nadmiernymi reakcjami alergicznymi mogą współwystępować
z innymi, poważnymi dolegliwościami zdrowotnymi.
Poniższa kombinacja posiłków to tylko przykład, a nie
rozwiązanie w pełni bezpieczne dla każdego:
·
śniadanie – omlet
z papryką i mozzarellą;
· drugie śniadanie –
sałatka owocowa z brzoskwiniami, mango, borówkami i świeżym jogurtem naturalnym
·
obiad – placki z
cukinii i marchewki z dodatkiem kiełków jarmużu;
·
kolacja –
zupa-krem z brokułów i pestek dyni.
Dieta antyhistaminowa oznacza długą listę
produktów niewskazanych – co ciekawe, niektóre artykuły „zakazane” pojawiają
się czasami w tych samych publikacjach w proponowanych jadłospisach. Jednym z przykładów mogą być
banany. To pokazuje, jak ważne jest indywidualne komponowanie posiłków i
przestrzeganie konkretnych, osobistych zaleceń.
Komentarze
Prześlij komentarz