Chrupiący kurczak w sosie sezamowym z warzywami



Szybkie danie inspirowane kuchnią azjatycką – idealnie chrupiący kurczak, aromatyczny sos i świeże warzywa. Idealne na lunch lub kolację!


📝 Składniki (2 porcje):

Do kurczaka:
• 2 filety z kurczaka, pokrojone w kostkę
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 jajko
• sól, pieprz
• olej do smażenia

Sos:
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny
• 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego
• 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
• 1 łyżeczka oleju sezamowego
• 1/2 łyżeczki imbiru (świeżego lub suszonego)
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody

Warzywa:
• 1 szklanka zielonych fasolek szparagowych lub groszku cukrowego
• garść liści bok choy lub szpinaku
• sezam i szczypiorek do posypania

🥣 Przygotowanie:

Kurczaka oprósz solą, pieprzem, obtocz w mące i roztrzepanym jajku. Usmaż na złoto i odsącz na ręczniku papierowym.

W miseczce połącz składniki sosu.

Na tej samej patelni podsmaż warzywa przez 3–4 minuty.

Wlej sos, zagotuj i poczekaj, aż zgęstnieje.

Dodaj kurczaka, wymieszaj i podawaj gorące z ryżem lub makaronem.

Posyp sezamem i szczypiorkiem.

💡 Wskazówka: Możesz dodać chili lub pastę sambal oelek, jeśli lubisz dania na ostro!

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Popularne posty