Chrupiący kurczak w sosie sezamowym z warzywami
Szybkie danie inspirowane kuchnią azjatycką – idealnie chrupiący kurczak, aromatyczny sos i świeże warzywa. Idealne na lunch lub kolację!

Do kurczaka:
• 2 filety z kurczaka, pokrojone w kostkę
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 jajko
• sól, pieprz
• olej do smażenia
Sos:
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny
• 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego
• 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
• 1 łyżeczka oleju sezamowego
• 1/2 łyżeczki imbiru (świeżego lub suszonego)
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
Warzywa:
• 1 szklanka zielonych fasolek szparagowych lub groszku cukrowego
• garść liści bok choy lub szpinaku
• sezam i szczypiorek do posypania

Kurczaka oprósz solą, pieprzem, obtocz w mące i roztrzepanym jajku. Usmaż na złoto i odsącz na ręczniku papierowym.
W miseczce połącz składniki sosu.
Na tej samej patelni podsmaż warzywa przez 3–4 minuty.
Wlej sos, zagotuj i poczekaj, aż zgęstnieje.
Dodaj kurczaka, wymieszaj i podawaj gorące z ryżem lub makaronem.
Posyp sezamem i szczypiorkiem.

Komentarze
Prześlij komentarz