Czekoladowe ciasto z kremem kokosowym i polewą

 


🍫
🥥 Czekoladowe ciasto z kremem kokosowym i polewą
Miękkie, wilgotne ciasto czekoladowe, delikatny kokosowy środek i błyszcząca czekoladowa polewa... To ciasto to czysta rozkosz dla fanów bounty i kokosowych deserów!
📝 Składniki:
Ciasto:
• 1 i 1/2 szklanki mąki
• 1 szklanka cukru
• 3/4 szklanki kakao
• 2 jajka
• 1/2 szklanki oleju
• 1 szklanka mleka
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki sody
• 1/2 szklanki wrzącej wody
• szczypta soli
Krem kokosowy:
• 200 ml śmietanki 30%
• 250 g serka mascarpone
• 1/2 szklanki wiórków kokosowych
• 2–3 łyżki cukru pudru
Polewa:
• 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
• 2–3 łyżki śmietanki
• 2 łyżki wiórków kokosowych do dekoracji
🥣 Przygotowanie:
Wymieszaj suche składniki ciasta. Dodaj jajka, mleko, olej i dokładnie zmiksuj. Na końcu dodaj wrzącą wodę.
Wylej do formy (ok. 24 cm), piecz 35–40 minut w 175°C. Ostudź i przekrój na 2 blaty.
Ubij śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Dodaj wiórki kokosowe.
Rozsmaruj krem między blatami i wierzch.
Rozpuść czekoladę ze śmietanką, polej ciasto i udekoruj kokosem.
Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
💡 Wskazówka: Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się połączą!

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Popularne posty