Dieta rozłączna cd.
Wstępne trawienie białek przebiega w środowisku kwaśnym. Proces ich rozpadu zaczyna się w żołądku pod wpływem enzymu pepsyny, która powstaje z proenzymu pepsynogenu aktywowanego przez kwas solny wydzielany przez komórki okładzinowe żołądka.
Trawienie jest kontynuowane w jelitach, w czym biorą udział enzymy trzustkowe. Gdy białko jest trawione prawidłowo, z jelit wchłaniane są cenne aminokwasy, które są podstawowym materiałem budulcowym tkanek i białek biorących udział w niemal wszystkich ważnych procesach metabolicznych organizmu. Jeśli jednak proces trawienia jest zakłócony, do trawienia w jelitach włączają się bakterie, ale wtedy – dodatkowo – powstają trujące produkty uboczne, takie jak ptomaina.
Węglowodany trawione są w środowisku zasadowym. Ich rozkład zaczyna się już w jamie ustnej pod wpływem ptialiny zawartej w ślinie. Ciąg dalszy trawienia ma miejsce dopiero w jelicie cienkim, pod wpływem enzymów trzustkowych. Efektem końcowym tego procesu są proste węglowodany, które dalej są przetwarzane w wątrobie. Jeśli węglowodany nie zostały wstępnie dobrze przygotowane do strawienia w jelicie cienkim, do ich rozkładu włączą się bakterie. Fermentacja bakteryjna złożonych węglowodanów prowadzi do powstawania substancji trujących – alkoholi, kwasu octowego, kwasu mlekowego i dwutlenku węgla.Tłuszcze trawione są w jelicie cienkim przez enzymy trzustkowe. Większość z nich musi być wstępnie zemulgowana przez sole zawarte w żółci wydzielanej przez pęcherzyk żółciowy.
Komentarze
Prześlij komentarz