sernik królewski

 

🔹 Spód do sernika ◽️ 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej typ 450-550 (400 g) ◽️ 200 g zimnego masła ◽️ 1 szklanka cukru pudru (120 g) ◽️ 3 łyżki kakao (40 g) ◽️ 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g) ◽️ 3 żółtka (jajka L) lub 1 jajko L ◽️ 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% (20 g) 🔹 Masa serowa: ◽️ 1,5 kg sera białego sernikowego (najlepiej mielonego 3 razy) ◽️ 6 jajek L ◽️ 100 g miękkiego masła ◽️ 1,5 szklanki cukru pudru (ok. 180 g, do smaku) ◽️ ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy/wanilinowy ◽️ 1/2 szklanki mleka (120 ml) ◽️ 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 × 40 g)



Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Popularne posty