Sernik z Mascarpone Kremowy Przysmak! 馃嵃
Sk艂adniki:
- 200 g herbatnik贸w
- 100 g mas艂a, roztopionego
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml 艣mietany krem贸wki
- 100 g cukru pudru/ ksilitolu
- 1 艂y偶eczka ekstraktu waniliowego
- 3 艂y偶ki soku z cytryny
- 2 艂y偶eczki 偶elatyny w proszku (rozpuszczonej w 4 艂y偶kach zimnej wody)
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Herbatniki zmiel na drobno i wymieszaj z roztopionym mas艂em. Wy艂贸偶 dno tortownicy mas膮 herbatnikow膮 i dobrze ugnie膰. Piecz przez 10 minut, a nast臋pnie ostud藕.
2. W misce ubij 艣mietan臋 krem贸wk臋 na sztywno. W osobnej misce wymieszaj serek mascarpone, cukier puder, ekstrakt waniliowy oraz sok z cytryny.
3. Delikatnie po艂膮cz ubit膮 艣mietan臋 z mas膮 mascarpone, a nast臋pnie dodaj rozpuszczon膮 偶elatyn臋. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Wylej mas臋 na ostudzony sp贸d herbatnikowy i wyg艂ad藕 wierzch. Wstaw do lod贸wki na co najmniej 4 godziny, aby st臋偶a艂.
5. Po st臋偶eniu, pokr贸j na kawa艂ki i podawaj sch艂odzony. Mo偶esz udekorowa膰 艣wie偶ymi owocami lub bit膮 艣mietan膮.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Czas ca艂kowity: 4 godziny 30 minut
Komentarze
Prze艣lij komentarz