Ciasto bez pieczenia
Średnica formy 20 cm
Mąka - 250 g Cukier - 60 g Masło - 120 g Sól - szczypta Krem: Śmietana 20% - 500 g Jajko - 2 szt. Skrobia - 1 łyżka. Cukier waniliowy - 20 g Masło - 50 g Cukier - 120 g 1. Wymieszaj miękkie masło, cukier, mąkę i szczyptę soli. 2. Smaż okruchy na patelni, cały czas mieszając, aż się zarumienią. Smażyłam około 5-6 minut. 3. Wymieszaj jajka, skrobię, śmietanę i cukier. Śmietanę gotujemy cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Gdy tylko pojawią się pierwsze bąbelki wrzenia, gotuj przez kolejne 30 sekund. Zdejmij z ognia, dodaj cukier waniliowy i masło. 4. Odłóż 4 łyżki. do przykrywania ciasta. Podziel pozostały miękisz na 4 części. 5. Wyłóż spód i boki formy pergaminem. 6. Umieść część okruchów na jednej formie, gorący krem na wierzchu itp. Wierzch ciasta posyp okruchami. 7. Przykryj ciasto folią spożywczą. Gdy ciasto ostygnie do temperatury pokojowej, wstaw do lodówki na 6-8 godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz