Szkodliwość soli - dodatek do żywności E536
Polacy solą na potęgę, choć zdają sobie sprawę, że ten nawyk należy do tych niezdrowych. Do soli kuchennej dodawany jest jeden z najgorszych dodatków do żywności – antyzbrylacz E536. Mowa tu o żelazocyjanku potasu, który jest niebezpieczny dla naszego organizmu.
E536 to żelazocyjanek potasu stosowany w soli kuchennej jako antyzbrylacz. Pod wpływem kwasów rozkłada się wytwarzając trujący cyjanowodów.
Żelazocyjanek potasu, który na etykietach znajduje się pod symbolem E536, stanowi jeden z najgorszych dodatków do żywności. Dietetyczka kliniczna, Iwona Wierzbicka, ostrzegła w mediach społecznościowych przed tym emulgatorem. "Używa się go do produkcji kolorowych pigmentów (tak, chodzi o farby przemysłowe), a w przemyśle spożywczym funkcjonuje jako antyzbrylacz" – wytłumaczyła.
Unikaj dodatku do żywności E536
Ten nieorganiczny związek chemiczny może zaszkodzić naszemu zdrowiu. Jak się okazuje, gdy E536 znajdzie się już w żołądku, ulega rozkładowi, w wyniku którego wydziela cyjanowodór. Ekspertka podkreśliła, że ma "silnie toksyczny wpływ na organizm".
Cyjanowodór wykazuje silne działanie toksyczne, ponieważ powoduje zablokowanie oddychania na poziomie komórkowym, co w rezultacie prowadzi do niedotleniania organizmu. Najbardziej zagrożonymi organami są mózg i mięsień sercowy. Wśród objawów zatrucia cyjanowodorem wymienia się duszności, bóle i zawroty głowy, zaburzenia świadomości, osłabienie, wymioty i nudności oraz nadmierny różowy lub siny kolor skóry.
Wierzbicka zwróciła uwagę, że, "sole, które raczej nie zawierają E536, to sól kamienna czy himalajska". Zaznaczyła jednak, aby przed zakupem sprawdzić etykiety.
Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl
Komentarze
Prześlij komentarz