Z gabinetu dietetyka – żywienie w chorobach tarczycy
Krok pierwszy – wizyta w gabinecie
dietetyka
Prowadząc edukację żywieniową dla
kobiet z chorobami tarczycy, należy rozpocząć od dokładnej analizy stanu
odżywienia i sposobu żywienia. Nieprawdą jest przykładowo, że każda pacjentka z
chorobą Hashimoto prezentuje nadmierną masę ciała. Analiza antropometryczna
pozwoli ocenić skład ciała, zawartość i rozmieszczenie tkanki tłuszczowej i
przy uwzględnieniu potrzeb pacjentki określić odpowiednie zapotrzebowanie na
energię i składniki odżywcze. Ważna jest również weryfikacja wyników badań
laboratoryjnych, które pozwolą na określenie potencjalnych niedoborów
pokarmowych. W tym celu warto ocenić ogólną morfologię (nawet takie parametry,
jak podwyższona objętość krwinki czerwonej – MCV może świadczyć np. o
niedoborze witaminy B12, co będzie szczególnie istotne u wegetarian lub o
niedoborze kwasu foliowego). Wskazane jest również zwrócenie uwagi na żelazo,
hemoglobinę, a w szczególności na stężenie ferrytyny – parametr szczególnie
znamienny dla niedokrwistości z niedoboru żelaza. I tak przykładowo obniżone
stężenie ferrytyny może manifestować się chronicznym uczuciem zmęczenia,
bladością powłok skórnych, obniżeniem nastroju i pogorszeniem funkcji
poznawczych, a także wypadaniem włosów i nadmierną łamliwością paznokci. Inne
parametry, na które warto zwrócić uwagę, to stężenie witaminy D w surowicy krwi
oraz homocysteiny (podwyższone stężenie może wynikać z niedoboru witaminy B12,
B6, kwasu foliowego oraz choliny). U kobiet z chorobami tarczycy, a w
szczególności z hipotyreozą (niedoczynność), może występować dyslipidemia,
której optymalizacja bardzo często zależy od uregulowania gospodarki
hormonalnej organizmu. Zatem kontrola endokrynologiczna i zapewnienie tak
zwanego stanu eutyrozy (prawidłowe stężenie hormonów tarczycy w surowicy krwi)
będzie priorytetowe. Jeśli chodzi o diagnostykę, u pacjentek z dolegliwościami
w zakresie przewodu pokarmowego (tzw. zaburzenia dyspeptyczne: wzdęcia, gazy
jelitowe, dyskomfort w jamie brzusznej), można rozważyć diagnostykę w kierunku
przerostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO) oraz nietolerancji pokarmowych
(laktoza, fruktoza). Przykładowo nietolerancja laktozy u pacjentów z
niedoczynnością tarczycy przyjmujących lewotyroksynę może prowadzić do
zmniejszonego jej wchłaniania i potrzeby zwiększania dawki leku [1].
Rozpatrując odpowiednie postępowanie żywieniowe u pacjentek z chorobami tarczycy, należy wziąć pod uwagę także inne choroby, jak schorzenia organiczne przewodu pokarmowego (refluks żołądkowo-przełykowy, zapalenie błony śluzowej przewodu pokarmowego, choroby zapalne jelit, celiakia), czynnościowe (np. zespół jelita nadwrażliwego, IBS) oraz zaburzenia i choroby metaboliczne (hiperurykemia, insulinooporność, wspomniana wcześniej dyslipidemia) oraz inne wyżej niewymienione. Chorobom z autoagresji, jak w przypadku choroby Hashimoto oraz Gravesa-Basedowa, mogą towarzyszyć inne choroby autoimmunologiczne (np. celiakia, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń układowy czy miastenia). Dopiero po określeniu całościowego stanu klinicznego pacjenta i oczywiście uwzględnieniu jego indywidualnych preferencji pokarmowych można określić optymalną strategię żywieniową.
Choroba Hashimoto i niedoczynność
tarczycy – rola diety w postępowaniu terapeutycznym
Zapalenie tarczycy Hashimoto (TH)
należy do chorób z autoagresji, w etiopatogenezie której stwierdza się
udział silnego komponentu genetycznego, a także czynników środowiskowych,
takich jak zanieczyszczenia (np. mikrocystyny obecne w wodzie), styl życia,
dieta oraz mikrobiota jelitowa [2]. We współczesnych doniesieniach naukowych
coraz częściej wskazuje się na znaczenie osi jelito-tarczyca i związane z
tym implikacje zdrowotne. Wśród czynników żywieniowych indukujących proces
zapalny w gruczole tarczowym można wymienić zbyt wysoką podaż jodu, niedobór
selenu oraz żelaza, nieprawidłowe spożycie białka, nienasyconych kwasów
tłuszczowych oraz błonnika pokarmowego [3]. Ponadto tzw. żywność prozapalna
może indukować dysbiozę i stan zapalny, tym samym pogarszając przebieg
autoimmunologicznego zapalenia tarczycy. Oprócz standardowej terapii
lewotyroksyną w niedoczynności tarczycy w przebiegu TH, prawidłowe wzorce
żywienia oraz zindywidualizowana suplementacja diety odgrywają znaczącą rolę w
łagodzeniu objawów choroby (działanie przeciwzapalne, przeciwdepresyjne oraz
ogólna poprawa samopoczucia). W tabeli 1 zostały przedstawione składniki
istotne dla funkcji gruczołu tarczowego [2]. Oprócz wymienionych dieta powinna
obfitować także w inne składniki o działaniu antyoksydacyjnym, takie jak
witamina C, E, czy β-karoten oraz składniki mineralne ważne dla pracy
tarczycy (magnez, sód, potas, fosfor, chrom). W celu zbilansowania zawartości
tych składników w codziennej diecie, racja pokarmowa powinna być w jak najmniejszym
stopniu przetworzona, urozmaicona i zawierająca jak największą ilość
naturalnych produktów spożywczych. Składniki, które nie mogą zostać dostarczone
wraz z codzienną dietą, powinny być suplementowane. Jednocześnie warto zwrócić
uwagę na ograniczenie podaży składników potencjalnie toksycznych, takich jak
mangan, fluorki, ołów, kadm, glin, cyna czy nikiel. Składniki te mogą
występować w zanieczyszczonej wodzie i powietrzu, dymie tytoniowym,
opakowaniach plastikowych i metalowych, a także niestety w naturalnych produktach
spożywczych pochodzących z niekontrolowanych upraw.
Tabela 1. Składniki istotne dla funkcji gruczołu tarczowego [2]
Składnik i źródła pokarmowe |
Funkcja |
Skutki niedoboru |
Cynk |
udział w utrzymywaniu
prawidłowego stężenia hormonów tarczycy (T3 i T4) |
|
Witamina D |
działanie plejotropowe witaminy
D, w tym oddziaływanie na gruczoł tarczowy |
|
Aminokwasy |
istotne dla pracy gruczołu
tarczowego |
|
Inozytol (witamina B8) |
efekt immunomodulujący; wpływ na
sygnałowanie TSH; cytoprotekcja komórek tarczycy; wraz z selenem reguluje
stężenie TSH u pacjentów z niedoczynnością tarczycy; ochrona przed toksycznym
działaniem kadmu |
- |
Jod |
wpływ na prawidłową aktywność
peroksydazy tarczycowej |
|
Żelazo |
niezbędne dla prawidłowej
aktywności peroksydazy tarczycowej; udział w tworzeniu T3 (postać aktywna
hormonu) oraz T4 (prohormon) |
|
Selen |
udział w tworzeniu T3 (postać
aktywna hormonu) oraz T4 (prohormon); działanie antyoksydacyjne i
przeciwzapalne; ochrona przed toksycznym działaniem kadmu |
|
Wśród modeli żywieniowych niekorzystnych w przebiegu zapalenia tarczycy
wymienia się dietę niskoresztkową (pozbawioną pełnych ziaren, warzyw,
owoców, nasion roślin strączkowych), która w dłuższej perspektywie może wpłynąć
niekorzystnie na mikrobiotę jelitową, zmniejszając jej różnorodność [4]. A jak
obecnie wiadomo, dysbioza jelitowa wraz z towarzyszącą zwiększoną
przepuszczalnością bariery jelitowej może wpłynąć niekorzystnie na przebieg TH
[5]. Ponadto nieprawidłowości w obrębie mikrobioty mogą zaburzać proces
wchłaniania składników istotnych dla pracy tarczycy (jod, selen, cynk, żelazo).
Nie bez znaczenia jest też prawidłowa, celowana probiotykoterapia. Ze
składników bioaktywnych warto też zwrócić uwagę na kwasy omega-3 o działaniu
przeciwzapalnym i na potencjalne korzyści związane z melatoniną [2].
Duże kontrowersje dotyczą też
wykluczenia glutenu z diety osób z chorobą Hashimoto, ale warto podkreślić, że
taka strategia jest zarezerwowana głównie dla pacjentów ze współistniejącą
celiakią, alergią na pszenicę oraz nieceliakalną nadwrażliwością na gluten
(NCGS). Wśród pokarmów niezalecanych można wymienić cukry rafinowane i artykuły
spożywcze z syropem glukozowo-fruktozowym z uwagi na podwyższanie wykładników
stanu zapalnego oraz kwasu moczowego, co koreluje ze zwiększeniem ryzyka
rozwoju zaburzeń metabolicznych. Inne niezalecane produkty to ciasta i
ciasteczka, cukierki, batony, czekolady (zwłaszcza nadziewane), gotowe tortille
i inne dania gotowe, niektóre kostki do pieczenia, a nawet masło orzechowe
zawierające w swoim składzie tłuszcze trans (tłuszcz palmowy częściowo
utwardzony lub oleje roślinne/tłuszcze roślinne częściowo utwardzone lub
częściowo uwodornione). Niepożądany będzie również nadmiar alkoholu,
przetworzone mięso oraz źródła zaawansowanych końcowych produktów glikacji
(produkty wędzone, grillowane, smażone w głębokim tłuszczu).
Zalecenia żywieniowe w
nadczynności tarczycy
Jedną z najczęściej występujących
chorób tarczycy przebiegających z jej nadczynnością jest choroba
Gravesa-Basedowa. Podobnie jak TH, choroba Gravesa-Basedowa należy do chorób
autoimmunologicznych, w przebiegu której dochodzi do nadmiernej stymulacji tarczycy
przez przeciwciała pobudzające receptor TSH. Objawy kliniczne choroby
Gavesa-Basedowa często obejmują uczucie rozdrażnienia, przyspieszone bicie
serca, utratę masy ciała, małą tolerancję ciepła oraz wytrzeszcz gałek ocznych
[6]. Analogicznie jak w przypadku TH w diecie pacjentów z chorobą
Gravesa-Basedowa równie istotne jest uwzględnienie składników o kluczowym
oddziaływaniu na gruczoł tarczowy (w odpowiednich ilościach: selen, jod,
żelazo; witamina D). I tak dla przykładu niedobór selenu może wpływać na rozwój
choroby Gravesa-Basedowa, a obniżone stężenie tego składnika obserwuje się
u pacjentów z już stwierdzoną chorobą częściej niż w populacji ogólnej [7].
Zaobserwowano też, że im bardziej zaawansowana orbitopatia (wytrzeszcz oczu),
tym niższe stężenie selenu w surowicy krwi. Powyższy fakt można tłumaczyć
silniejszym stanem zapalnym u pacjentów z bardziej nasiloną orbitopatią, a tym
samym w następstwie obniżonym stężeniem selenoproteiny P [8]. Odpowiednia podaż
selenu u pacjentów z chorobami tarczycy wpływa na poprawę jakości życia (w tym
mniejsze obciążenie gałki ocznej w chorobie Gravesa-Basedowa) oraz wolniejszą
progresję choroby [9].
Zalecana dawka suplementacyjna
różni się w zależności od regionu geograficznego i wysycenia tkanek
selenem, ale zazwyczaj wskazane wartości oscylują wokół 50–100 µg/dzień [6].
U pacjentów z nadczynnością
tarczycy niezwykle ważna jest też prawidłowa wartość energetyczna diety. I
faktycznie, o ile w pierwszym okresie choroby pacjenci z chorobą
Gravesa-Basedowa często tracą masę ciała, o tyle na kolejnym etapie po
wdrożeniu leczenia farmakologicznego zazwyczaj dochodzi do stabilizacji
wydatków energetycznych i nawet tendencji do przyrostu masy ciała [10].
Sytuacja ta może prowadzić do rozwoju nadwagi i otyłości, zatem odpowiednia
edukacja żywieniowa ma tutaj kolosalne znaczenie. Ponadto dieta pacjenta z
chorobą Gravesa-Basedowa, podobnie jak osób z TH, powinna obfitować w
naturalne, nieprzetworzone produkty charakteryzujące się wysokim
potencjałem antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Przykłady takich produktów
zostały przedstawione w tabeli 2. W szczególności na pierwszym etapie choroby,
przed osiągnięciem eutyrozy, z uwagi na tendencję do utraty masy ciała,
katabolizm mięśniowy i straty składników odżywczych (np. w wyniku biegunki)
priorytetem jest zadbanie o odpowiednią gęstość odżywczą codziennego
jadłospisu. Niezwykle ważne jest zadbanie o ekosystem jelitowy i prawidłową
suplementację probiotyczną, ponieważ jak pokazują doniesienia, celowana
probiotykoterapia może zmniejszać ryzyko zaostrzenia choroby, a także wpłynąć
korzystnie na wchłanianie istotnych dla tarczycy mikroskładników (żelazo, cynk,
miedź) [11].
Z uwagi na toczący się stan
zapalny nie można zapomnieć o podaży kwasów EPA i DHA (omega-3) w postaci ryb
morskich i/lub suplementacji diety.
Tabela 2. Pokarmy korzystne dla wsparcia
detoksykacji organizmu [2]
Produkt spożywczy |
Składnik bioaktywny i działanie |
Ograniczenia w stosowaniu |
Buraki |
betaina i betalaina; wpływ na
aktywność enzymów oraz wspomaganie detoksykacji organizmu; działanie
żołciopędne |
u niektórych osób może nasilać
dolegliwości dyspeptyczne (zawiera składniki fermentujące) |
Brokuły |
sulforafan, diindolometan;
działanie przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe |
warzywa krzyżowe powinny być
spożywane przez osoby z chorobami tarczycy w ilości umiarkowanej z uwagi na
działanie goitrogenne |
Cytrusy |
naryngenina, kwas cytrynowy;
zapobieganie uszkodzeniom oksydacyjnym; regulacja ciśnienia tętniczego krwi |
uwaga osoby z alergią pokarmową |
Owoc granatu |
punikalaginy; właściwości
przeciwnowotworowe |
nadmierna podaż może powodować
biegunkę |
Arbuz |
cytrulina, likopen; działanie
detoksykacyjne |
nadmierna podaż może powodować
biegunkę |
Awokado |
kwasy tłuszczowe, witaminy,
składniki mineralne, błonnik, składniki bioaktywne; działanie przeciwzapalne
i przeciwnowotworowe |
nadmierna podaż może powodować
zbyt dużą |
Jabłka |
pektyny; wspomaganie
detoksykacji (usprawnienie usuwania rtęci, ołowiu); działanie przeciwzapalne,
antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe |
– |
Kurkuma |
kurkumina; działanie kardio-,
nefro- i hepatoprotekcyjne; pobudza procesy trawienne; działanie hipotensyjne |
nadmierna podaż ekstraktu może
powodować nudności, bóle brzucha oraz biegunkę |
Jagody |
związki antyoksydacyjne;
korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy; profilaktyka choroby Alzheimera |
– |
Kolendra |
proteiny wiążące metale; ułatwia
usuwanie rtęci, zmniejsza wchłanianie ołowiu; ułatwia procesy trawienne |
u osób nadwrażliwych pokrzywka,
obrzęk twarzy lub gardła |
Imbir |
związki bioaktywne (np.
gingerol); zmniejszanie stresu oksydacyjnego, działanie przeciwzapalne i
przeciwnowotworowe |
wyższe dawki (> 5 g) mogą
powodować zgagę, odbijanie, biegunkę oraz bóle brzucha |
Jak dobrać odpowiedni suplement przy zaburzeniach tarczycy?
Standardowe leczenie
niedoczynności tarczycy i choroby Hashimoto polega na farmakologicznym
uzupełnianiu brakujących hormonów tarczycy. Niestety u sporej części osób nawet
prawidłowo dobrana terapia hormonalna może nie przynosić efektów w postaci
poprawy samopoczucia, wzrostu poziomu energii i eliminacji innych uciążliwych
objawów, takich jak: senność, problemy z koncentracją, mgła mózgowa, trądzik,
wypadanie włosów czy wzrost masy ciała. Dobierając suplementację w zaburzeniach
tarczycy, przede wszystkim należy wiedzieć, jakich witamin i składników
mineralnych nie powinno się ze sobą łączyć. Często występują pomiędzy nimi
skomplikowane wzajemne interakcje, które mają istotny wpływ na przyswajanie
tych elementów przez organizm. Mogą to być synergie (oddziaływania pozytywne,
zwiększające wzajemną aktywność) lub antagonizmy (oddziaływania negatywne,
ograniczające wzajemnie swoje wchłanianie i działanie). Dlatego nie
zaleca się przyjmowania witamin oraz składników mineralnych w jednej
kapsułce, w formie preparatu multiwitaminowego. O wiele efektywniejszym
rozwiązaniem jest przyjmowanie preparatów
trzystopniowych, gdzie składniki tj. żelazo i cynk, skomponowano z
uwzględnieniem ich wzajemnych interakcji (synergii i antagonizmów) oraz
zastosowano rozdzielnie w kilku kapsułkach przyjmowanych o określonych porach
dnia.
Bibliografia dostępna u autorki.
dr n med.; Redaktor prowadząca
„Food Forum”, dietetyk praktyk, absolwentka Uniwersytetu Medycznego w
Poznaniu. Wykładowca uniwersytecki nauk o żywieniu oraz autorka prac
poglądowych i oryginalnych z zakresu dietetyki i żywienia człowieka publikowanych
w periodykach polskich i zagranicznych. Na co dzień prowadzi zindywidualizowane
poradnictwo żywieniowe, które pozwala realizować pasję i cele zawodowe.
Komentarze
Prześlij komentarz