Chleb z mąki z soczewicy i białej kaszy gryczanej

 


Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy

  • 2/3 szklanki białej kaszy gryczanej

  • 1 szklanka posiekanych orzechów pekan lub pestek z dyni

  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

  • 2 łyżki octu winnego 6%

  • 2 łyżki oliwy

  • 3/4 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka suszonego czosnku

  • 2 łyżki prażonej cebulki

  • 3/4 szklanki ciepłej wody 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek


Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra–dół).

  2. kaszę i soczewicę opłukać. Zalać wodą ok 2 cm ponad powierzchnię.

  3. gdy napęcznieje dodać 3/4 szklanki ciepłej wody i zmiksować na gładką masę 

  4. Dodać pozostałe składniki - wymiesszać.
  5. Przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

  6. Wyrównaj wierzch i ewentualnie posyp kilkoma pekanami lub pestkami dyni na dekorację.

  7. Piecz ok. godziny, aż patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.

  8. Po upieczeniu wyjmij z formy i ostudź na kratce.


👉 Chleb będzie miał delikatnie orzechowy posmak od mąki z ciecierzycy i pekanów, a soczewica doda mu struktury i białka.
👉 Najlepiej kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu, żeby się nie kruszył.

Do tego przepisu najlepiej użyć klasycznej keksówki o wymiarach około 10 × 25 cm (pojemność mniej więcej 1,5 litra). W takiej formie chlebek ładnie wyrośnie, będzie miał zgrabny kształt i łatwo go pokroić.

Jeśli użyjesz większej formy, chleb będzie bardziej płaski, a jeśli mniejszej – wyższy, ale może wymagać kilku minut dłuższego pieczenia.



Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Popularne posty