Rozdzielnie na talerzu
O co chodzi z tym rozdzielaniem?
Zasady łączenia lub rozdzielania
pokarmów w jednym posiłku wywodzą się z fundamentalnych praw fizjologii, według
których właściwe i całkowite wchłanianie pożywienia jest efektem prawidłowego
jego przeżucia i działania enzymów trawiennych.
Różne rodzaje żywności
wymagają do strawienia różnych enzymów, różnego środowiska (kwaśnego lub
zasadowego) i różnego czasu.
Niewłaściwe ich łączenie prowadzi do wzdęć, zaparć, uczucia senności po posiłkach, większego zapotrzebowania na sen, rozdrażnienia, trudności z koncentracją, grzybicy, obniżonej odporności, podatności na infekcje…można by jeszcze długo wyliczać.
Wstępne trawienie białek przebiega w środowisku kwaśnym. Proces ich rozpadu zaczyna się w żołądku pod wpływem enzymu pepsyny, która powstaje z proenzymu pepsynogenu aktywowanego przez kwas solny wydzielany przez komórki okładzinowe żołądka.
Tłuszcze trawione są w jelicie cienkim
przez enzymy trzustkowe. Większość z nich musi być wstępnie zemulgowana przez
sole zawarte w żółci wydzielanej przez pęcherzyk żółciowy.
Komentarze
Prześlij komentarz