Rozdzielnie na talerzu
O co chodzi z tym rozdzielaniem?
Dieta rozdzielna, znana także jako dieta dr. Haya to popularny sposób nie tylko na utratę masy ciała, ale także na poprawę trawienia i ogólnego zdrowia a szczególnie wątroby i trzustki.
Zasady łączenia lub rozdzielania
pokarmów w jednym posiłku wywodzą się z fundamentalnych praw fizjologii, według
których właściwe i całkowite strawienie oraz wchłanianie pożywienia jest efektem prawidłowego
jego przeżucia i działania enzymów trawiennych.
Niewłaściwe ich łączenie prowadzi do ZAKWARSZENIA I OBCIĄŻENIA WĄTROBY, które objawia się w postaci: wzdęć, zaparć, uczucia senności po posiłkach, większego zapotrzebowania na sen, rozdrażnienia, trudności z koncentracją, grzybicy, obniżonej odporności, podatności na infekcje…można by jeszcze długo wyliczać (czytaj więcej).
Michał Tmobak zasady diety rozdzielnej
Poniższy schemat przedstawia graficznie zasady łączenia
Zasady diety rozdzielnej
W diecie rozdzielnej produkty dzieli się na 3 grupy:
- grupę białkową,
- grupę tłuszczową,
- grupę węglowodanową.
Przepisy diety rozdzielnej są komponowane tak, by nie łączyć produktów żywnościowych o przeważającej zawartości białka z produktami zawierającymi głównie węglowodany.
CO MOŻNA ŁĄCZYĆ?
Najkrócej: białka z tłuszczami, a tłuszcze z węglowodanami. Oto prawidłowe połączenia pokarmów.
- Mięso — zielone warzywa
- Chleb, ziemniaki — zielone warzywa
- Zielone warzywa — wszystkie białka
- Orzechy — zielone warzywa, kwaśne owoce
- Jaja — zielone warzywa
- Tłuszcze zwierzęce — wszystkie rośliny zbożowe
- Rośliny zbożowe — zielone warzywa
- Rośliny strączkowe — zielone warzywa
- Owoce niekwaśne — kwaśne mleko, jogurt
- Kwaśne owoce — orzechy, kwaśne mleko, inne kwaśne owoce
- Mięso — Pieczywo, kasze, ziemniaki, cukier, miód
- Chleb — wszystkie białka, owoce, cukry
- Zielone warzywa – mleko
- Jaja — mleko, skrobia, słodycze, kwaśne produkty
- Tłuszcze zwierzęce – wszystkie białka
- Rośliny zbożowe – wszystkie białka, słodycze, mleko
- Stek z gotowanymi warzywami
- Ryba z marchewką
- Jaja sadzone z sałatką warzywną
- Ser żółty z pomidorem, papryką i kiszonym ogórkiem
- Szynka ze szparagami
- Chleb żytni z sałatką warzywną
- kasza z gulaszem warzywnym
- ziemniaki z warzywami z wody
- ryż brązowy z warzywami
- makaron pełnoziarnisty z warzywami w sosie pomidorowym
- Śniadanie: omlet z warzywami (papryką, szpinakiem i pomidorami) na maśle klarowanym
- II śniadanie: jogurt naturalny z orzechami i niewielką ilością owoców jagodowych
- Obiad: Pierś z kurczaka z marchewką i pieczonymi warzywami: papryką, cukinią, kalafiorem
- Podwieczorek: orzechy włoskie
- Kolacja: pieczywo żytnie z masłem
- Śniadanie: gotowane/sadzone jajka z warzywami np. pomidorami koktajlowymi
- II śniadanie: owoce jagodowe + jogurt
- Obiad: dorsz pieczony w pomidorowym sosie
- Podwieczorek: sałatka owocowa
- Kolacja: makaron pełnoziarnisty z ulubionymi warzywami
- Śniadanie: tofu wędzone z warzywami
- II śniadanie: banany z truskawkami i borówkami
- Obiad: mięso z indyka w jogurtowym sosie z dodatkiem warzyw
- Podwieczorek: jogurt, orzechy nerkowca
- Kolacja: pieczone ziemniaki
- Śniadanie: parówki cielęce lub drobiowe z warzywami
- II śniadanie: sok pomidorowy
- Obiad: pieczony pstrąg w maśle z pomidorkami i koprem
- Podwieczorek: jogurt ze świeżymi truskawkami
- Kolacja: omlet z mąką pełnoziarnistą (niewielka ilość)
Komentarze
Prześlij komentarz