Rozdzielnie na talerzu

O co chodzi z tym rozdzielaniem?

Dieta rozdzielna, znana także jako dieta dr. Haya to popularny sposób nie tylko na utratę masy ciała, ale także na poprawę trawienia i ogólnego zdrowia a szczególnie wątroby i  trzustki. 

Zasady łączenia lub rozdzielania pokarmów w jednym posiłku wywodzą się z fundamentalnych praw fizjologii, według których właściwe i całkowite strawienie oraz wchłanianie pożywienia jest efektem prawidłowego jego przeżucia i działania enzymów trawiennych.

Niewłaściwe ich łączenie prowadzi do ZAKWARSZENIA I OBCIĄŻENIA WĄTROBY,  które objawia się w postaci: wzdęć, zaparć, uczucia senności po posiłkach, większego zapotrzebowania na sen, rozdrażnienia, trudności z koncentracją, grzybicy, obniżonej odporności, podatności na infekcje…można by jeszcze długo wyliczać (czytaj więcej).

Michał Tmobak zasady diety rozdzielnej

Poniższy schemat przedstawia graficznie zasady łączenia

Zasady diety rozdzielnej

W diecie rozdzielnej produkty dzieli się na 3 grupy: 

  • grupę białkową, 
  • grupę tłuszczową,
  • grupę węglowodanową. 

Przepisy diety rozdzielnej są komponowane tak, by nie łączyć produktów żywnościowych o przeważającej zawartości białka z produktami zawierającymi głównie węglowodany.

CO MOŻNA ŁĄCZYĆ?

Najkrócej: białka z tłuszczami, a tłuszcze z węglowodanami. Oto prawidłowe połączenia pokarmów.

  • Mięso — zielone warzywa
  • Chleb, ziemniaki — zielone warzywa
  • Zielone warzywa — wszystkie białka
  • Orzechy — zielone warzywa, kwaśne owoce
  • Jaja — zielone warzywa
  • Tłuszcze zwierzęce — wszystkie rośliny zbożowe
  • Rośliny zbożowe — zielone warzywa
  • Rośliny strączkowe — zielone warzywa
  • Owoce niekwaśne — kwaśne mleko, jogurt
  • Kwaśne owoce — orzechy, kwaśne mleko, inne kwaśne owoce


NAJGORSZE POŁĄCZENIA

Polegają na jednoczesnym spożywaniu białka z węglowodanami i są niebezpieczne dla zdrowia. Oto one.
  • Mięso — Pieczywo, kasze, ziemniaki, cukier, miód
  • Chleb — wszystkie białka, owoce, cukry
  • Zielone warzywa – mleko
  • Jaja — mleko, skrobia, słodycze, kwaśne produkty
  • Tłuszcze zwierzęce – wszystkie białka
  • Rośliny zbożowe – wszystkie białka, słodycze, mleko
JAK JEŚĆ?
Powyższe wyliczenia mogą wydawać się skomplikowane, stąd podajemy przykłady prawidłowo skomponowanych posiłków.
  • Stek z gotowanymi warzywami
  • Ryba z marchewką
  • Jaja sadzone z sałatką warzywną
  • Ser żółty z pomidorem, papryką i kiszonym ogórkiem
  • Szynka ze szparagami
  • Chleb żytni z sałatką warzywną
  • kasza z gulaszem warzywnym
  • ziemniaki z warzywami z wody
  • ryż brązowy z warzywami
  • makaron pełnoziarnisty z warzywami w sosie pomidorowym
Przykładowy jadłospis




Dzień 1
  • Śniadanie: omlet z warzywami (papryką, szpinakiem i pomidorami) na maśle klarowanym
  • II śniadanie: jogurt naturalny z orzechami i niewielką ilością owoców jagodowych
  • Obiad: Pierś z kurczaka z marchewką i pieczonymi warzywami: papryką, cukinią, kalafiorem
  • Podwieczorek: orzechy włoskie
  • Kolacja: pieczywo żytnie z masłem

Dzień 2
  • Śniadanie: gotowane/sadzone  jajka z warzywami np. pomidorami koktajlowymi
  • II śniadanie: owoce jagodowe + jogurt
  • Obiad: dorsz pieczony w pomidorowym sosie
  • Podwieczorek: sałatka owocowa
  • Kolacja: makaron pełnoziarnisty z ulubionymi warzywami

Dzień 3
  • Śniadanie: tofu wędzone z warzywami
  • II śniadanie: banany z truskawkami i borówkami
  • Obiad: mięso z indyka w jogurtowym sosie z dodatkiem warzyw
  • Podwieczorek: jogurt, orzechy nerkowca
  • Kolacja: pieczone ziemniaki

Dzień 4
  • Śniadanie: parówki cielęce lub drobiowe z warzywami
  • II śniadanie: sok pomidorowy
  • Obiad: pieczony pstrąg w maśle z pomidorkami i koprem
  • Podwieczorek: jogurt ze świeżymi truskawkami
  • Kolacja: omlet z mąką pełnoziarnistą (niewielka ilość)






Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Popularne posty