histamina
Mikroelementami wspierającymi aktywność DAO są miedź, cynk, mangan, magnez i siarka. Natomiast wapń i cynk stabilizują aktywność komórek tucznych, czyli głównego magazynu histaminy w organizmie . Dodatkowo u pacjentów z obniżoną tolerancją histaminy istotne jest uszczelnienie bariery jelitowej i obniżenie stanu zapalnego, w tym celu warto wzbogacić dietę o kurkuminę, kadzidłowiec, mirrę i przebadane szczepy probiotyczne jak LGG.
Magnez – niedobór magnezu prowadzi do obniżenia aktywności DAO oraz zwiększa aktywność enzymu HDC (nasila wytwarzanie histaminy). Warto zadbać więc o spożycie produktów bogatych w magnez (kasze, owies, orzechy, nasiona, strączki), a w razie potrzeby wspomóc się jego suplementacją.
Witamina B6 – jeden z kluczowych kofaktorów DAO, bez jego obecności enzym DAO nie jest w stanie sprawnie degradować histaminy. W przypadku suplementacji warto postawić na koenzymatyczną formę tej witaminy (tj. pirydoksal 5-fosforanu, czyli formę P-5-P).
Komentarze
Prześlij komentarz